Food Pilot ondersteuning in product- en procesontwikkeling: voor KMO’s en óók voor hoeveverwerkers

Geld doet plantje groeien

Zowel KMO voedingsbedrijven als hoeveverwerkers kunnen over subsidie beschikken voor begeleiding in de Food Pilot. Voor KMO’s is dat o.a. met de KMO-portefeuille. Voor hoeveverwerkers is dat via de “KRATOS innovatiesteun voor hoeveverwerkers” met gratis advies t.w.v. maximaal 1.500 euro. ILVO heeft met haar Food Pilot alles in huis om deze begeleiding te bieden, zowel aan KMO’s als aan hoeveverwerkers.

Want daar is nood voor. Daar getuigden paardenmelkerij ’t Kattenheye, hoeveslagerij De Nil, preiboerderij Ons Dagelijks groen en hoeve-ijsbereider Van Der Meersch-Eeckhaudt over, op het lanceringsevent van het KRATOS subsidiekanaal met Minister van Landbouw Joke Schauvliege. Deze hoeveverwerkers gingen ook voorheen reeds te rade bij de Food Pilot. Ze stelden vragen rond productontwikkeling, houdbaarheid, etikettering, procesverbetering, productontwikkeling, enzovoort. Afdelingshoofd Lieve Herman (ILVO) lichtte toe “In de Food Pilot bieden wij laagdrempelige en confidentiële begeleiding onder de vorm van adviesgesprekken, laboanalyses en piloottesten op keuken- en semi-industriële schaal. KMO’s benutten hiervoor reeds de KMO-portefeuille. Hoeveverwerkers vielen tot zover uit te boot”

Op welke expertise kunnen KMO’s en hoeveverwerkers rekenen?

Verwerking van zuivelproducten (roomijs, yoghurt, zuiveldranken, boter, kaas,….)

De Food Pilot heeft van oudsher een ruime expertise in zuivel. Samen met onze voedingstechnologen, worden je recepten onder de loep genomen en geoptimaliseerd. Specifiek voor roomijs heeft ILVO een rekenprogramma ontwikkeld om de samenstelling van de ingrediënten in verhouding te brengen, met het oog op een goed smeltgedrag of schepbaarheid. Zo wordt tevens de voedingswaarde voor op het etiket berekend. Daarnaast kunnen vragen behandeld worden rond de keuze van processingapparatuur en het simuleren van productieprocessen op semi-industriële schaal. Aanvullend zorgen analyses rond smaak, aroma, houdbaarheid, eventuele residuen, en reiniging en desinfectie van de productiesite voor een verbetering van het productieproces.

Verwerking van vlees

Hoe lang zijn mijn verwerkte vleesproducten houdbaar? Hoe vernieuw ik het recept van mijn kookworst? Zowel KMO vleesverwerkers als hoeveslagerijen staan voor gelijkaardige uitdagingen. In een intake gesprek doorgronden we de vraag en stellen we vrijblijvend een proefplan op. Expertise is aanwezig omtrent recepten en processtappen. Proefproducties kunnen getest worden op de semi-industriële vleesverwerkingslijn, met o.a. een gehaktmolen, cutter, vulbus, kookketel, rijpingskast, verpakking,… Aanvullend kan de kwaliteit beoordeeld worden (microbiologisch, fysisch, chemisch), alsook de smaak, textuur en microflora opgevolgd worden bij wijze van houdbaarheidstest.

Verwerking van groenten en fruit

Veel innovatieve ideeën over de verwerking van groenten, fruit en andere plantaardige producten worden in de Food Pilot besproken, onder volledige confidentialiteit. Het gamma eindproducten is zeer breed, waaronder sappen, soepen, sauzen, gedroogde of gebakken snacks, veggie-burgers, of verse versneden of diepgevroren groenten en fruit. Bij het uitwerken van een nieuw concept, wordt eerst de kwaliteit van het uitgangsmateriaal beschouwd. Vervolgens worden de processtappen uitgetekend en indien nuttig getest op de semi-industriële procesapparatuur. Aanvullend kan de kwaliteit van het eindproduct analytisch bepaald worden op vlak van nutritionele waarde, smaak, kleur, textuur enzovoort. Opvolging in de tijd laat toe de houdbaarheid te bepalen. De verwerking van reststromen, voor vele een nieuw concept, valt hier ook perfect onder.

Subsidiekanaal voor land- en tuinbouwers

De subsidie “KRATOS - Raad op maat” is een reeds bestaande PDPO III-maatregel voor land- en tuinbouwers, die nu uitgebreid wordt met een module voor technisch advies over verwerking van primaire landbouwproducten (voeding). Adviezen kunnen elektronisch aangevraagd worden via het e-loket op www.landbouwvlaanderen.be.

De KMO-portefeuille is een maatregel waarbij opleidingen en adviesdiensten financieel ondersteund worden. Je kan daarbij 30 tot 40% steun genieten en ontvangt maximaal 10.000 tot 15.000 euro per jaar. Steunaanvragen kunnen ingediend worden via het e-loket op http://www.vlaio.be/themas/kmo-portefeuille.

Meer info?

Vragen over subsidiemogelijkheden of over de verwerking op je bedrijf, stel ze gerust via Karen.Verstraete@ilvo.vlaanderen.be of 09/272.30.15.