De spiraalfilter pers: innovatie in sapproductie

v1

Verfrissend SAP uit verfrissend proces: de SPIRAALFILTER pers wekt veel belangstelling. 

Wat een lage blootstelling aan zuurstof tijdens het persen van appels of tomaten betekent? De kleur van het sap is frisser, de geur, smaak en gezondheidsbeschermende inhoudstoffen blijven beter behouden, oxidatie treedt veel minder op. Dat konden 30 geïnteresseerde deelnemers tijdens een workshop in de Food Pilot in Melle vaststellen, op 14 mei 2013. Het   vernieuwende vacuümsysteem van de  spiraalfilter pers, van toestelbouwer VaculiqTM , werd uitgebreid gedemonstreerd, besproken, uitgetest van begin tot einde. Dat de machine een gelijkwaardig saprendement oplevert als de klassieke persen, de zeefbandenpers, de decanteercentrifuge en de hydraulische draaipers, vonden de deelnemers een belangrijk argument. Bedrijven kunnen ook na de workshop langskomen in Melle om de machine te bestuderen of een proef uit te voeren. 

Op 14 mei organiseerde Food Pilot een workshop rond een innovatieve fruit- en groentenpers, de spiraalfilter pers. Zo’n workshop is altijd erg interactief. Op een halve dag tijd doorgronden de bedrijven en kennisinstellingen een stuk nieuwe technologie zowel theoretisch als praktisch, door te meten, te proeven, te vragen, te persen, te reinigen, te analyseren, te rekenen naar het rendement.  Zowel de toestelbouwer als de voedingstechnologen van Food Pilot werden duchtig bestookt met vragen. De Food Pilot, die pilootapparatuur beschikbaar stelt voor alle bedrijven, beschikt in haar productiehal over een spiraalfilter pers. Bedrijven kunnen het toestel uittesten of het productieproces op punt stellen in de Food Pilot (www.foodpilot.be).

v2

Tijdens de workshop werd de verwerking van appelen en tomaten gedemonstreerd: een strategische selectie! Zowel groenten als fruit, en zowel harde als zachte vruchten vallen te verwerken met de spiraalfilter pers. Twee maaleenheden werden met elkaar vergeleken voor de bereiding van appelsap. Het gebruik van de ‘multicut’  leidt tot een fijnere pulp en een sap met een andere smaak vergeleken met een vermaling van vruchten met een raspmolen. Ook het verschil tussen een vers en een gepasteuriseerd sap werd geproefd en geëvalueerd. Vervolgens werden ook tomaten geperst. Door de procesparameters te veranderen (spiraalfrequentie, onderdruk, spiraalinclinatie, maaswijdte,…) krijg je ofwel een sap en een zeer droge pulp, een smoothy of een puree. Tot slot werd het reinigingsproces gedemonstreerd, wat voor deze installatie uiterst snel  en eenvoudig is.

v3
v4

De technologie van de spiraalfilter pers is ontwikkeld door de firma Vaculiq, in Duitsland. Anders dan bij klassieke perstechnieken gebeurt het onttrekken van het sap onder vacuüm. En in één beweging wordt het sap ook gefilterd. De resultaten zijn opmerkelijk. Door het verwerken onder vacuüm worden kleur, geur, smaak en gezondheidsbeschermende inhoudstoffen maximaal behouden. Dit wordt verklaard door de beperkte blootstelling van het sap aan zuurstof, waardoor oxidatieve omzettingen worden beperkt. De machine kan qua saprendement gelijkwaardige cijfers voorleggen als de klassieke persen, de zeefbandenpers, de decanteercentrifuge en de hydraulische draaipers.

En de andere parameters? Elk systeem van persen heeft zijn cijfers qua opbrengst, arbeidskost, energieverbruik, de noodzaak voor additieven en het behoud van gezondheidsbeschermende inhoudstoffen. Tijdens de workshop lichtte ILVO een paar eigen onderzoeksresultaten voor de vacuümpers toe. Zo ondermeer dat zowel het sap als het persresidu van hoge kwaliteit zijn. Bijgevolg krijgt ook het persresidu meer kansen voor potentiële valorisatie.  

Meer weten over deze voorgestelde technologie, of over de algemene werking van de Food Pilot in Melle? Dat kan bij Karen Verstraete, Karen.Verstraete@ilvo.vlaanderen.be.

Dit event werd georganiseerd in samenwerking met Fevia Vlaanderen en Flanders’ FOOD en kadert in het NIB project FOODINOFRA.

v99
Food Pilot logo
Flanders' FOOD logo
Fevia Vlaanderen