Achtergestelde lening van PMV voor nieuwe productielijn

Geld doet plantje groeien

Naast subsidies bestaat er een waaier aan mogelijkheden om uw innovaties en investeringen te financieren. In onderstaand artikel wordt een inspirerende case en testimonial beschreven van Bart’s Potato Company die samenwerkte met PMV. Het familiebedrijf Bart’s Potato Company is met 200.000 ton per jaar de grootste exporteur van verse aardappelen in West-Europa. Naast aardappelen, groenten en fruit, produceert en exporteert de firma ook diepvriesfrieten. Voor de productie van een gepatenteerde niet-voorgebakken diepvriesfriet deed de firma een beroep op een achtergestelde lening van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV.

Achtergestelde lening van PMV voor nieuwe productlijn

Wanneer het over subsidies gaat, voelen de Flanders’ FOOD medewerkers zich als een vis in het water. KMO portefeuille, Vlaamse subsidies, interregionale en Europese subsidies, maakt niet uit, we gidsen u er vlot door en zoeken de best passende piste voor uw uitdaging. Natuurlijk zijn subsidies niet de enige mogelijkheid om uw ideeën te helpen concretiseren, innovaties te vermarkten en investeringen te ondersteunen. Ook banken en financieringsinstellingen, business angels, etc. bieden een waaier aan mogelijkheden om u te helpen in dit proces. Hieronder wordt een case beschreven door PMV en een testimonial van Bart’s Potato Company. Laat u inspireren!

Verovert niet-voorgebakken diepvriesfriet de wereld?

“De markt van de afgewerkte diepvriesproducten evolueert heel snel. Voortdurend zijn we dan ook op zoek naar innovatie waarbij we onze focus op grote volumes en export kunnen combineren”, vertelt Bram Lamaire, die samen met zijn broer het bedrijf leidt dat vader José in 1966 startte. De focus op vernieuwing leidde tot een niet-voorgebakken diepvriesfriet, die inmiddels is gepatenteerd: de iFRY. “Niet alleen is de smaak van de niet-voorgebakken diepvriesfriet beter; hij hoeft maar één keer te worden voorgebakken en is minder vet”, aldus Bram Lamaire. De smaakbeïnvloeding die kan ontstaan doordat de klant in ander vet frituurt dan de frietproducent, blijft achterwege.

Achtergestelde lening

De innovatie schept internationale groeikansen: dankzij de eigen technologie kan Bart’s Potato Company niet alleen direct op de eigen site zelf diepvriesfrieten produceren, maar ook als enige in de wereld 100% vetvrije diepvriesfrieten aanbieden. Na uitgebreide testen op keuken- en laboniveau is het nieuwe product ondertussen in productie. Daarvoor was het nodig om een productielijn op te starten die zowel de traditionele diepvriesfriet als het nieuwe product kon realiseren voor de wereldwijde export. Voor de erg kapitaalintensieve investering volstond de pure bankfinanciering niet. De firma deed daarop een beroep op een achtergestelde lening van PMV. Die lening combineerde ze met bankfinanciering en de inbreng van friends & family.

Financiering mét advies

Bram Lamaire: “We kenden PMV eigenlijk niet. Het is de bank die ons attent maakte op de financieringsmogelijkheden bij PMV. We rapporteren op regelmatige basis aan PMV: de investeringsmaatschappij is op die momenten een belangrijk klankbord, met een interessante visie en een groot netwerk. Het is een veel intensievere aanpak dan die van de banken. De manier waarop PMV ons begeleidt, is erg opbouwend en meedenkend. Het is fijn dat er met de financiering ook advies komt. Wij evolueren van een aardappelhandel naar een industriële producent en zijn héél sterk gegroeid. De ondersteuning van PMV bij die evolutie vinden wij zeer waardevol.”

Klanten bestellen bij

Wordt de nieuwe diepvriesfriet ook een commercieel succes? Het is nog te vroeg om die vraag te kunnen beantwoorden. “In de traditionele categorieën kennen we onze concurrenten – Lutosa, Clarebout, … - maar de nieuwe diepvriesfriet is uniek. Het product wordt weliswaar uitgevoerd maar is nog deels in ontwikkeling. Goed nieuws is alvast dat onze buitenlandse klanten het product opnieuw bestellen. Bij PMV is men er alvast zeker van dat het nieuwe product een schot in de roos wordt. Investeringsmanager Els Lamberts: “Bart's Potato Company diversifieert en breidt uit door in te spelen op nieuwe trends en groeimarkten. Wij zijn blij dat we met onze financieringsoplossingen aan dat groeiverhaal mogen meewerken.”

Meer weten?

De Vlaamse investeringsmaatschappij PMV biedt financieringsoplossingen in de vorm van kapitaal, leningen en waarborgen of een combinatie ervan. Meer info?

Neem contact op met: