Flanders’ FOOD was erbij: Anuga FoodTec 2015

Er was weer heel wat nieuws te zien in Keulen op de Anuga FoodTec beurs. We geven u graag een overzicht van wat technologie aanbieders voor de voedingsindustrie ontwikkeld hebben.

Op 24 en 25 maart was Flanders’ FOOD in Keulen voor de Anuga FoodTec beurs. Deze driejaarlijkse internationale vakbeurs voor voedingstechnologie vertegenwoordigt de gehele productieketen. De beursvloer van 121.000 m2 (hal 4-10) is onderverdeeld in verschillende sectoren: voedselverwerking, voedselverpakkingen, voedselveiligheid en diensten/oplossingen waar meer dan 1500 exposanten uit meer dan 40 landen hun technologieën aan het grote publiek voorstellen. We zetten de belangrijkste zaken die we daar hebben gezien graag even op een rijtje.

tRenDS IN technologie

Nieuwe toepassingen voor UV-C technologie

Desinfectie transportbanden

Bij transportbanden wordt de invloed van lucht zeer vaak onderschat. Soms leggen producten urenlange wegen af door gecontamineerde ruimtes met een reductie van houdbaarheid tot gevolg. De STERITUBE van Virobuster kan mbv een overkapping de transportband van een overstroom van schone lucht voorzien en zo verhinderen dat de producten besmet raken. Dankzij deze technologie is er bvb in de bakkerijsector reeds een verlenging van de houdbaarheid van 20 dagen bekomen. De broodjes komen dan steriel uit de oven en blijven tot bij het verpakken in de steriele tunnel. Deze STERITUBES kunnen ook aan het plafond opgehangen worden om zo volledige productieruimtes te desinfecteren.


Figuur 1: Steritube systeem van Virobuster voor transportbanden 

Verplaatsbare desinfectiemodules

Een van de innovatieve desinfectie modules is deze van Jimco. Ze werkt op basis van het UV-C luchtsterilisatie principe en wordt aan het bestaande ventilatiesysteem gekoppeld. De opstart van de desinfectie kan automatisch plaatsvinden via een voorprogrammering, bv wanneer een bepaald proces wordt beëindigd, of handmatig door het indrukken van een knop, wanneer de laatste persoon de kamer verlaat. De status van de desinfectie kan van buitenuit gecheckt worden, zodat het na de uitvoering kan verplaatst worden naar het volgende te reinigen atelier.

Naast de desinfectie van productie-ateliers, kan deze module ook toegepast worden in koel- en opslagruimtes om de houdbaarheid van bvb groenten en fruit te verlengen, alsook in laboratoria.


Figuur 2: Mobiele desinfectie-unit op basis van UV-C van Jimco

Opschaling HPP toestellen

Op de stand van Hiperbaric stond hun allernieuwste toestel, nl de Hiperbaric 525. Dit is momenteel het grootste en meest productieve HPP toestel ter wereld, met een 525 liter capaciteit en een diameter van 380mm. Hierdoor kan tot 3000kg product per uur met hoge druk behandeld worden.


Figuur 3: De voorstelling van het Hiperbaric 525 toestel op de stand van Hiperbaric

Ook Avure heeft hun HPP technologie opgeschaald. Zij hebben ook een 525 liter toestel, maar hebben zich gefocust op de grootte van de barrel ipv op de grootte van het toestel. Hierdoor bekomen zij een maximale efficiëntie en een lagere kost per kg product.


Figuur 4: Het 525l toestel van Avure

Microgolftechnologie

De populariteit van kant-en-klaar maaltijden groeit nog elke dag, maar in tegenstelling tot vroeger, stellen we nu ook hoge eisen op het gebied van kwaliteit en houdbaarheid.

Micropast

De innovatieve pasteurisatie methode van MICROPAST® zorgt ervoor dat de voedingsmiddelen in verpakking worden gekookt en gepasteuriseerd in slechts één stap. Hierdoor blijft de smaak, textuur en kleur behouden en kan een houdbaarheid van 90 dagen bekomen worden.

De MICROPAST® techniek is gebaseerd op zacht koken met stoom. De microgolven verhitten het voedsel van binnenuit waardoor in slechts 10 tot 12 minuten een kerntemperatuur van 120°C bereikt wordt. De stoom die ontsnapt uit de voedingsproducten is de warmtegeleider in dit proces. Dankzij een opening in de klep blijft de druk in de verpakking constant op 1 bar. Na pasteurisatie in de microgolftunnel wordt zuurstofvrij gas ingebracht in de verpakking. Hierdoor is het uitzicht van de verpakking alsof het een gewone MAP-verpakking is.

Figuur 5: Voorbeeld van een kant-en-klaarmaaltijd, bereid met de MICROPAST® methode

Micvac

Het Zweedse bedrijf Micvac heeft ook een gelijkaardige microgolfmethode, het verschil ligt bij hen in de koelingsstap, nl doordat de stoom condenseert en er een natuurlijke vacuüm wordt gecreëerd. Deze producten zijn doorgaans sausrijk.


Figuur 6: Voorbeeld van een kant-en-klaarmaaltijd, bereid met de Micvac methode

Hyperspectrale camera technologie

Hyperspectrale camera’s waren duidelijk aanwezig. Zo demonstreerde het bedrijf Perception park de imec hyperspectrale beeldsensor geïntegreerd in een Ximea camera alsook de software die ze daarbij schreven. Filmpjes die dit illustreren kan je hier terugvinden: http://www.perception-park.com/anuga-foodtec. Ook Fraunhofer en LLA (http://www.lla-instruments.com/spectrometer-cameras/hyperspectral-camera/unispecx-xhsi.html) demonstreerden hun hyperspectrale toepassingen.  

Figuur 7: Hyperspectrale camera's van Perception park (Ximea camera met imec sensorchip)

En de awards gaan naar …

DIL, de Deutsches Institut für Lebensmitteltechnik kreeg een gouden award voor hun nieuwe concept voor de productie van vleesvervangers. Zij hebben een extrusietechniek ontwikkeld voor producten met hoog vochtgehalte.

Ook Insort kregen deze award voor hun Sherlock food analyser op basis van IR spectroscopie. Infrarood spectroscopie is een ideale methode voor het continu invoeren van gegevens over de chemische structuur van voedsel in een high-speed 'in-line' productieproces op een contactloze manier zonder het product te beschadigen.

Een nieuwe machine voor de deaeratie van vruchtensappen werd ontwikkeld door Krones. Deze deaeratie is niet enkel nodig om problemen te voorkomen bij het bottelen, maar ook om oxidatieve reacties te minimaliseren en het rondzweven van fruitdeeltjes in de fles tegen te gaan.

De volledige lijst van laureaten voor de gouden en zilveren awards kan u terugvinden op: http://www.foodtecaward.com/awards20120.html

Niet alleen beursstanden, maar ook lezingen 

Naast het ruime aanbod aan beursdtanden, kon je ook een interessant lezingen programma meepikken. In de sessie “Instrumental sensory analysis of odor, taste and vision – innovative tools for R&D and quality control in the food industry” lag de nadruk op elektronische neuzen en werden enkele commercieel beschikbare toestellen voorgesteld van onder meer Alpha Mos (http://www.alpha-mos.com/analytical-instruments/heracles-electronic-nose.php) en G.A.S (http://www.gas-dortmund.com/Products/FlavourSpec/1_369.html) . Uit de lezingen blijkt ook duidelijk dat de focus van snelle aromametingen meer en meer komt te liggen op snelle chromatografische technieken in combinatie met multivariate statistiek in plaats van de traditionele ‘elektronische neus’ technologie. Daarnaast werden ook de mogelijkheden van elektronische ogen en tongen besproken (http://www.alpha-mos.com/analytical-instruments/astree-electronic-tongue.php).

Ook interessant was de sessie “EU funded food research projects”. Een Europees project om in de gaten te houden is het MUSE-Tech project. Hierbij worden drie on-line sensortechnologieën geïntegreerd in een multi-sensor platform en toegepast tijdens het brouwproces, het productieproces van brood en het frituren van chips. De sensortechnologieën die gebruikt werden zijn ‘PhotoAcoustic Spectroscopy (PAS)’, ‘Quasi Imaging UV-VIS Spectrometry’, ‘Distributed Temperature Sensing (DTS)’. Meer informatie over dit project kan teruggevonden worden op: www.musetech.eu

Het TradeIt project focust op de versterking van regionale economieën en de competitiviteit van KMO’s. In dit project ligt de nadruk op technology transfer, kennistransfer, ondernemerschap, netwerking en de strategische onderzoeks- en innovatieagenda. Interessant is de nieuwsbrief die gelanceerd werd: www.tasteofscience.com met korte, bevattelijke nieuwsberichten over onder meer nieuwe technologieën en processingmethodieken. 

Bronnen

 • FoodTec Award
 • Virobuster
 • Jimco
 • Hiperbaric
 • Avure
 • Micropast
 • Micvac
 • Perception Park
 • G.A.S
 • Apha Mos
 • LLA Instruments
 • Fraunhofer

Meer info