F3 for dummies: Bereid je voor op de toekomst en breng de toekomst in je bedrijf

Met de steun van Agentschap Ondernemen, ontwikkelden Flanders' FOOD, Agoria en Sirris een traject om de Vlaamse voedingsindustrie te transformeren naar Food Factories of the Future (F3). We focussen op drie technologische transformaties: de omvorming van het productieapparaat naar World Class Production, de ontwikkeling van Digital Factories en het slim en wendbaar maken van het productiesysteem (Smart Production).

DEEL 1: FACT SHEETS

Om voedingsbedrijven een overzicht te geven van het potentieel van nieuwe technologieën, heeft het F3 team tot nu al 18 fact sheets opgesteld. Deze fact sheets zijn een beknopte encyclopedie van nieuwe, marktrijpe en commercieel beschikbare technologieën. Ze bevatten alle nodige en objectieve informatie om een eerste idee te krijgen wat een technologie voor de bedrijven inhoudt.

TRANSFORMEREN KAN JE SNEL LEREN!

Fact sheets zijn documenten waar in twee pagina’s een beknopte en heldere introductie wordt gegeven over de nieuwste technologieën voor een Voedingsfabriek van de Toekomst. Geïnteresseerde bedrijven vinden in één oogopslag de geschiedenis, de werking en toepassingen van de technologie terug, maar ook de voor- én nadelen ervan. Om bedrijven snel op weg te helpen met nieuwe technologieën, komen ze ook meer te weten over de prijs en vinden ze in de fact sheets ook de coördinaten van testcentra en producenten. De fact sheets zijn gegroepeerd volgens onze 3 focusdomeinen: World Class Production, Smart Production en Digital Factory.

WORLD CLASS PRODUCTION

In deze 11 fact sheets vindt men een samenvatting van de kenmerken van de nieuwste technologieën die een invloed hebben op kwaliteit en houdbaarheid. Dit zijn enerzijds technologieën die als alternatief voor hittepasteurisatie ingezet kunnen worden en waarbij de smaak, de geur, de kleur en de nutritionele waarde, van het product beter behouden blijven (“hoge druk”, “pulsed electric field”, “microgolven”, “radiogolven”, “ohmic heating” en “irradiatie”). Anderzijds zijn er ook technologieën die gebruikt kunnen worden als alternatief voor chemische reiniging of als alternatief voor snijden met messen en waarmee de hygiëne in de productie behouden of verbeterd kan worden (“gepulseerd licht”, “UV-C”, “infrarood”, “koud plasma”, “waterjet”).

DIGITAL FACTORY

De 7 belangrijkste technologieën voor een digitale fabriek worden toegelicht in de fact sheets “ERP”, “CRM”, “MES”, “BI”, “WMS”, “APS”, “T&T”. Deze technologieën digitaliseren de informatiestroom in een bedrijf. Door deze systemen kunnen medewerkers van het bedrijf de juiste informatie, op het juiste moment en op de juiste plaats raadplegen.

SMART PRODUCTION

Met de fact sheets over Smart Production kan u snel overgaan tot de automatisatie en efficiëntieverbetering van uw productie. Ook naar veiligheid, traceerbaarheid en online kwaliteitscontrole zijn er nog veel mogelijkheden. De fact sheets die momenteel in de maak zijn, zijn deze rond “cobots”, “augmented reality”, “van PLC naar industriële PC”, “programmeerbare sensoren”, “AGV”.

 
Figuur: Voorbeelden van fact sheets.

links: WMS, Digital Factory; rechts: Gepulseerd Licht, World Class Production

ONLINE BESCHIKBAAR

Om een inzicht te geven in de technologieën van de toekomst, kunnen voedingsbedrijven deze fact sheets gratis downloaden vanop de website www.f-3.be. En met een eenvoudig mailtje of telefoontje naar een van de projectadviseurs maken we een afspraak voor persoonlijk advies, op maat van het bedrijf.

FACT SHEETS ZIJN POPULAIR!

Deze fact sheets zijn al veelvuldig geconsulteerd door bedrijven die interesse hebben in nieuwe technologieën, maar ook technologiebedrijven vragen spontaan om hierin vermeld te worden. Deze documenten vinden de bedrijven dus absoluut waardevol.

BRONNEN

Food Factory of the Future

Made Different

MEER INFO

WORLD CLASS PRODUCTION

Lieselotte Geerts; lieselotte.geerts@flandersfood.com ; 0474/96 55 21 of 02/432 32 60

DIGITAL FACTORY

Filiep Vincent; filiep.vincent@sirris.be; 0491/34 53 92

SMART PRODUCTION

Jeroen Vits; jeroen.vits@agoria.be ; 02/706 79 74