Cobots in Logistics

In de toekomst zullen heel wat werknemers hun job uitoefenen met een mensgrote robot aan hun zijde. Zo’n robot, die feilloos met mensen kan samenwerken, wordt ook ‘cobot’ genoemd: een collaboratieve robot.

Vanuit het F3 project www.f-3.be maken we de voedingsbedrijven graag attent op een nieuw onderzoeksproject dat in de startblokken staat. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) lanceert het project ‘Cobots in logistics – werken met een robot als collega’. F3-partner Sirris zal hierin een aantal concrete cases van bedrijven uitwerken. Kunnen robots helpen om mijn logistiek proces efficiënter, betrouwbaar te maken? Zowel intelligente softwareprogramma’s voor stockbeheer als robots voor het behandelen van de producten in een magazijn, bieden veel mogelijkheden voor voedingsbedrijven op weg naar bedrijf van de toekomst. F3 helpt u graag verder als u hierover meer informatie wenst.

Cobots kunnen eenvoudig taken aangeleerd worden waardoor ze gemakkelijk en snel ingeschakeld kunnen worden en dit tegen een beperkte investeringskost. Met het project ‘Cobots in Logistics’ wil het Vlaams Instituut voor de Logistiek de logistieke sector kennis en praktijkervaring laten opdoen rond de mogelijkheden van deze flexibele service robots.

De structurele loonhandicap weegt op de productiviteit van de logistieke magazijnoperaties in Vlaanderen. Voor een aantal activiteiten met weinig toegevoegde waarde zouden de (duurdere) arbeidskrachten vervangen kunnen worden door (goedkopere) robots.

Hierdoor wordt de totale operationele kost verlaagd, waardoor logistieke activiteiten in Vlaanderen kunnen verankerd blijven, wat zelfs voor bijkomende werkgelegenheid kan zorgen. Maar robotica biedt niet alleen de mogelijkheid tot kostoptimalisatie, het kan bijvoorbeeld ook voor een ondersteuning zorgen bij lastige en zware activiteiten en een vermindering van het aantal fouten bij repetitieve taken.

DEELNEMEN AAN DIT PROJECT?

U krijgt op een zeer praktische manier onder andere antwoord op volgende vragen: Wat is de state-of-art van de cobots vandaag? Wat zijn de mogelijke toepassingen binnen logistiek en binnen uw operaties? Wat is de business case? Hoe in praktijk toepassen en simuleren? In samenwerking met Sirris zal de cobot ook life worden getest in enkele pilots.

DOELGROEP

Het project richt zich tot logistieke dienstverleners en verladers die te maken hebben met vrij repetitieve taken, Value Added Logistics activiteiten, …

PRAKTISCH

Geplande opstart: december 2014

Totale doorlooptijd: 21 maanden

Tijdsinvestering deelnemers: 6-tal mandagen (+ 12-tal bij actieve deelname aan praktijktesten)

BRON(NEN):

www.vil.be

MEER INFO:

Meer weten? Projectfiche ontvangen? Interesse om deel te nemen?

Contacteer Luc Pleysier (luc.pleysier@vil.be) of Piet Belet (piet.belet@vil.be)