Belgische microbiologen verzamelden in Brussel

Belgische wetenschappers stelden hun onderzoeksresultaten voor op het jaarlijkse congres over voedingsmicrobiologie in Brussel. Aandacht ging vooral naar de detectie van pathogene micro-organismen zoals Escherichia coli. Een kort overzicht van de nieuwigheden.

Wist u dat sommige pathogenen in onze keukenhanddoeken leven?

Twee dagen lang scandeerden talloze sprekers geoefend de Latijnse namen Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella, Campylobacter jejuni, Bacillus cereus, … doorheen de zaal.

Volgens het wetenschappelijk instituut volksgezondheid vonden vorige jaar in ons land 23 serieuze uitbraken plaats. Tijdens zo’n uitbraak is het belangrijk snel de bron te ontdekken en de voedselcrisis te beperken. Daarom is EFSA in samenwerking met de nationale referentielabo’s gestart met een cultuurcollectie van E. coli, L. monocytogenes en Salmonella stammen aan te maken om sneller te kunnen anticiperen op toekomstige uitbraken.

Maar de referentiemethoden voor de detectie van pathogenen worden stilaan te arbeidsintensief en nemen teveel tijd in beslag voor onze fast moving world. Daarom ontwikkelden onderzoekers snellere PCR-gebaseerde alternatieven zoals Combinatory SYBR®Green qPCR Screening system for pathogens detection in food samples of het multiplex liquid bead array-based detectiesysteem voor de serotypering van de E. coli stammen. Onderzoekers verwachten ook dat volledige genoomanalysen van de verschillende voedselpathogenen hen in de toekomst zal helpen.

Zoals in onze collectieve onderzoeksprojecten was er ook op dit congres aandacht over de juiste bewaar- en verpakkingscondities in functie van de groei van pathogenen of bederforganismen. En ook de risicobeoordeling van de bronnen van contaminatie uit de productieomgeving werd toegelicht door de sprekers J. De Smedt en F. Bourdichon.

Verder vertelde Prof. Daube waarom met high-troughput sequencing een nieuw tijdperk is aangebroken in het onderzoek van microbiële ecosystemen. Microbiologie wordt volgens hem afhankelijk van bio-informatica. Waarom? Het is snel en levert gewoon veel meer data op. Met de klassieke microbiologische analysen detecteerden ze vooral de dominante bacteriën. Maar via metagenomics zijn ze ook in staat veel beter de subdominante flora te detecteren. Spreekbeurten en posters over metagenoomstudies op het congres gingen over steak tartaar, voorgekookte pasta, pudding en cacaopulp.

Maar ook MALDI-TOF MS kwam aan bod. Het is een relatief nieuwe en snelle techniek voor de identificatie van de micro-organismen. Speciaal opgestelde databases laten toe om opgezuiverde (bederf)organismen en pathogenen in bijvoorbeeld bier te identificeren op soortniveau. Gentse onderzoekers bekijken of het nu mogelijk is om de identificatie rechtstreeks op een bierstaal of een microbieel ecosysteem te kunnen uitvoeren. De eerste resultaten zijn veel belovend maar ze hebben nood aan speciale software die hen helpt de data correct te interpreteren.

Conclusie? Voedingsmicrobiologie wordt meer en meer een multidisplinaire tak waar ingenieurs, microbiologen, bio-informatici en beleidsmensen samenwerken.

Heeft u de conferentie dit jaar gemist? Volgend jaar vindt ze opnieuw plaats. Op 24 en 25 september 2015 organiseert the Belgian Society for Food Microbiology de 20ste editie van het congres.

http://www.bsfm.be/

Op vrijdag 26 september ’14 organiseren wij een platformmeeting over Kwaliteit waar voedselveiligheid, hygiënebeheer en kwaliteitscontrole ook op de agenda staan. Bedrijven krijgen de kans hun mening te geven en het toekomstig onderzoek te bepalen. De conclusies van deze meeting zullen weldra op onze website verschijnen. Geïnteresseerd? Bekijk dan onze website in de maand oktober.