Verander water in wijn – euh – rum!

Een zakje poeder, wat water, en hop, een cocktail! Recentelijk kwam bericht uit de Verenigde Staten dat voortaan Palcohol, ofte ‘powdered alcohol’ toegelaten werd voor verkoop (in VS). Blijkt nu dat de toelating een vergissing was, maar niet getreurd: het dossier wordt opnieuw ingediend.

De droom van iedere feestganger, ofte hoe je nooit meer buitensporig veel geld moet betalen voor een alcoholisch drankje in een club of op een festival. Zo werd het nieuws van de goedkeuring van ‘Palcohol’, een zakje met poedervormige alcohol waarmee je een glas water in een wip kan omtoveren tot een cocktail of een glas rum, in de media onthaald. Het Amerikaanse Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau gaf zowaar zijn zegen over dit product, de goedkeuring door de Amerikaase federale overheid volgde, maar werd niet veel later teruggetrokken omdat er zogezegd een vergissing was gebeurd. Het zou evhter om kleinigheden gaan waardoor de definitieve goedkeuring er toch zou aankomen (althans volgens de producent…).

Hoe wordt het gemaakt?

De aanstormende kans om dit product op de markt te zien verschijnen mag dan wel nieuw zijn, het product zelf is dat niet. Sinds de techniek van microencapsulatie in 1964 zijn intrede deed en razendsnel de farmaceutische, fytofarmaceutische en cosmetische industrie veroverde, waren er al opmerkzame zielen die heil zagen in het verpakken van alcohol in miniscule bolletjes tot een poeder. In 1974 werden de eerste patent gepubliceerd van producten met ethanol geadsorbeerd aan maltodextrinen, of ingekapseld in gelatine en gemodificeerde zetmelen. Ook cyclodextrinen kunnen door hun cyclische vorm dienen voor de encapsulatie van alcoholen, waaronder ethanol. Het door Palcohol gebruikte procédé wordt niet vrijgegeven daar hun patent nog niet gepubliceerd werd, maar cyclodextrinen werden alvast geopperd als mogelijkheid.

De grijze zone van de wet

In de Verenigde Staten moest Palcohol doorheen de goedkeuringsprocedure van het Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau, en niet de Food and Drug Administration (FDA), wat betekent dat het, ongeacht de fysische vorm, ook onderworpen is aan de wetten die gelden voor alcoholische dranken wat betreft leeftijdsrestricties en taks. Over de wetgeving en/of toelating van geëncapsuleerde alcohol in andere landen is weinig duidelijkheid. Er zouden reeds gevallen geweest zijn van verkoop in Duitsland en Nederland, maar de verkoop is stopgezet, allicht onder dwang van de wet (of het gebrek aan regulering).

Wat heeft de industrie hieraan?

Alcoholische dranken worden regelmatig verwerkt in levensmiddelen, omdat alcohol nu eenmaal gemakkelijk aroma’s opneemt en vrijgeeft, en daardoor een aromatische ‘kick’ kan geven aan gerechten. Denk maar aan cocktailsaus met whisky, coq au vin of risotto met een geutje witte wijn of gin. Of soms is het gewoon een aangename combinatie, zoals bij likeurpralines. In dergelijke toepassingen is poeder een praktischere vorm van toediening, en vooral voor transport. In de voedingsindustrie zou een dergelijk product dus best welkom zijn, te gebruiken als een soort aroma, of voor reconstitutie van likeuren.

Mogelijke implicaties

Zolang er verantwoord mee wordt omgesprongen mag een glaasje nu en dan wel: geniet, maar met mate klinkt de slagzin dan ook. Breng alcohol in poedervorm op de markt en, mede omdat er niet altijd de wettelijke restricties zijn van vloeibare alcohol, liggen problemen van misbruik (vooral) bij jongeren al snel op de loer. Want of het nu echt zo’n goede zaak is dat mensen hun alcohol’shot’ altijd en overal in hun broekzak kwijt kunnen valt wel te betwijfelen. Bovendien bestaat ook het risico dat jongeren het poeder gaan beginnen ‘snuiven’, wat behoorlijk gevaarlijk lijkt.

Bronnen