Tune je productie met radiofrequente energie

Het gebruik van radiogolven heeft zijn weg gevonden naar tal van nieuwe toepassingen in de voedingsindustrie: pasteurisatie van eieren in de schaal, desinfectie van oppervlakken en producten en snelle ontdooiing van vlees en vis.

Wat is radiofrequente energie?

Radiofrequente energie is een vorm van elektromagnetische energie. Door een alternerende spanning op een product aan te leggen zullen de polaire watermoleculen in het product beginnen te trillen, zelf warmte produceren en het product van binnenuit opwarmen. Door de gebruikte frequentie te variëren, zal ook de indringdiepte van de energie veranderen: hoe lager de frequentie, hoe groter de indringdiepte. De typische frequenties - 13,56MHz, 27,12MHz en 40,68MHz – kunnen tot ongeveer 10cm in het product indringen.


Belangrijkste voordelen:

  • Beter behoud van kwaliteit door een snelle en homogene verhitting van binnenuit
  • Behandeling van het product kan in de verpakking gebeuren
  • Duurzaam proces: lage investeringskosten en energie-efficiënt

Belangrijkste nadelen:

  • Een continu proces dat niet automatisch aansluit op de processen ervoor en erna
  • De vorm van de verpakking kan leiden tot een niet-homogene verhitting
  • Temperatuurcontrole is moeilijk


Toepassingen

Er bestaan vandaag heel wat toepassingen van radiogolven in de voedingsindustrie, nl afbakken van bakkerijproducten; pasteurisatie van fruit, verpakte voedingsmiddelen en vloeibare voedingsmiddelen; verhitten, bakken en drogen van een hele reeks producten; … maar ook enkele recente toepassingen.

Pasteuriseren van eieren

Dankzij radiogolven kunnen eieren snel in de schaal gepasteuriseerd worden zonder het eiwit te beschadigen. Doordat het eiwit gevoeliger is voor oververhitting dan het eigeel, moet je bij het aanbrengen van de radiogolven, het ei laten roteren terwijl er koud water overheen stroomt. Daarna kan het ei in een warmwaterbad worden ondergedompeld om het pasteuriseren van het eigeel te finaliseren. Hierbij wordt het ei van binnenuit verhit door radiogolven door het water te sturen. Door eieren op deze manier te pasteuriseren, zou het aantal eieren dat met Salmonella besmet is, met 85% kunnen dalen.

Desinfectie van oppervlakken en producten

Een nieuwe desinfectiemethode maakt gebruik van radiogolven om bacteriën en insecten af te doden. Het gaat hier om een nieuwe, groene technologie voor desinfectie van oppervlakken en producten (vb groenten en fruit). Doordat bacteriën en insecten enerzijds en het voedingsproduct anderzijds verschillende geleidbaarheden hebben, is het mogelijk om de bacteriën en insecten af te doden zonder het product te beschadigen. Afdoding van ongewenste bacteriën en insecten kan ook simultaan gebeuren met het verhitten van het product. 

Ontdooiing van vlees en vis

In tegenstelling tot traditionele ontdooiing, kan radiofrequente energie snel hitte genereren binnenin het product. Hierdoor kan het hitteproces uniform en gecontroleerd uitgevoerd worden, waardoor er een sterke reductie is van dripverlies. Het biedt ook een grote flexibiliteit in productie doordat er sneller getempereerd en ontdooid kan worden. In een radiofrequentietunnel kunnen de spanning en de snelheid van de transportband aangepast worden naargelang de grootte van het product.

Steriliseren van voedingsproducten

Bij TOP bv in Nederland, hebben ze recent een technologie ontwikkeld voor het steriliseren van voedingsproducten met radiogolven, nl PureWave. Door gebruik te maken van deze manier van steriliseren, gaan er minder smaak- en voedingsstoffen verloren. TOP bv is ook in staat om snelle screenings uit te voeren en er zal binnenkort een pilot-machine beschikbaar zijn.

Food Factory of the Future

Het gebruik van radiogolven in de voedingsindustrie is aan een sterke opmars bezig. In Europa zijn er een aantal grote leveranciers van apparatuur voor radiofrequente toepassingen in de voedingsindustrie, nl Stalam in Italië (in Benelux vertegenwoordigd door Food Assist), TOP bv in Nederland en Sairem in Frankrijk.

Meer informatie over deze en andere innovatieve technologieën kan je steeds bekomen via lieselotte.geerts@flandersfood.com of op www.f-3.be.

Bronnen