Groene blaadjes voor een betere weerstand

Dat groene groenten (cruciferen) gezond zijn weet iedereen. Maar dat het gebrek eraan wel eens een specifieke rol zou kunnen spelen in immuumgerelateerde ziekten (allergieën, inflammatoire ziekten) wordt nu steeds beter begrepen en meer erkend.

Heel wat ziekten uit de moderne Westerse samenleving hebben een immunologische link. Auto-immuumziekten en allergieën zijn vrij duidelijk, maar ook rheumatoide arthritis, de ziekte van Crohn, hart- en vaatziekten en obesitas hebben een ontstekingscomponent. Het immuumsysteem is erg complex en wordt door allerhande factoren beïnvloed. Voeding is één van die factoren, die op erg veel verschillende manieren een invloed kan uitoefenen op het immuumsysteem. Levensmiddelen die een positief effect hebben op het immuumsysteem zijn dan ook een prima uitgangspunt bij het samenstellen van gezonde levensmiddelen. Groene groenten, en meer bepaald de cruciferen of kruisbloemigen (koolsoorten, radijzen, tuinkers, mosterdbladeren, rucola, …) zouden wel eens een grote meerwaarde kunnen geven aan (bereide) maaltijden, soepen, sauzen, etc… op gezondheidsvlak.

De rol van deze groenten zou volgens recent onderzoek aan het Walter+Eliza Hall Medical Institute liggen bij hun effect op lymphoide cellen in de darm. Deze cellen, de ‘innate lympoid cells’ of ILC’s komen voor in de wand van het intestinaal kanaal, en spelen een rol in de bescherming tegen infecties door schadelijke bacteriën in de darmen. Daarnaast zouden zij ook een rol spelen bij de voorgenoemde voedselallergieën en ontstekingsziekten, door het bewaren van de balans tussen immuniteit, specificiteit en inflammatie. Het gen T-bet, zou een cruciale rol spelen bij de productie van een specifieke subset van deze cellen, en dit gen reageert op bepaalde signalen uit onze voeding. Om preciezer te zijn, specifieke eiwitten aanwezig in de kruisbloemigen kunnen binden aan receptoren op het celoppervlak en geven zo het signaal om T-bet ‘in te schakelen’ en deze ILC’s te produceren. Met als gevolg: een betere bescherming tegen infecties vanuit de darm, een algemene verbetering van de darmflora en mogelijks zelfs een verbeterde opruiming van beginnende kankerhaarden in de darm.

Laat die spruitjes dus maar komen!

Bronnen en meer info

  • Gene discovery reveals importance of eating your greens. Walter+Eliza Hall Media Release, 4/03/2013.
  • Development and function of intestinal innate lymphoid cells. Cherrier M, Ohnmacht C, Cording S & Eberl G. Current Opinion in Immunology (2012) 24(3): 277–283.
  • Innate Lymphoid Cells: Emerging Insights in Development, Lineage Relationships, and Function. Spits H & Cupedo T. Annual Review of Immunology (2012) 30: 647-675.
  • The transcription factor T-bet is essential for the development of NKp46+ innate lymphocytes via the Notch pathway. Rankin LC, Groom JR, Chopin M, Herold MJ, Walker JA, Mielke LA, McKenzie AN, Carotta S, Nutt SL & Belz GT. Nature Immunology (2013) 14(4): 389-95.