Composteerbare laminaatverpakking: met het oog op de toekomst

In 2014 treedt een nieuwe EU-verpakkingsrichtlijn in werking. Onder andere de zorg dat “verpakkingen niet overmatig zijn voor het beoogde doel en geschikt zijn voor recyclage, energieterugwinning of composteren” wordt aangehaald. Hoe kan men daar in de praktijk mee omgaan? Een voorbeeld.

De producent van de verpakking heeft een heleboel verantwoordelijkheden naar deze richtlijn toe. De nadruk ligt op afvalreductie en terugwinning. Dit start al tijdens de ontwerpfase. De bronnen moeten immers efficiënt gebruikt worden alsook de bescherming van het verpakte product moet gegarandeerd blijven.

Verpakkingen worden gerecycleerd als ze verzameld, getransporteerd én gereinigd kunnen worden met minder energie en bronnen dan nodig zou zijn met nieuwe grondstoffen. Zo zijn verpakkingen die gemaakt zijn van dunne lagen gemengd materiaal of plastic folie zeer moeilijk te recycleren. Hiervoor zijn er een aantal technologische processen ontwikkeld. Echter zijn deze beperkt beschikbaar waardoor verbranding de meest populaire methode blijft om gelamineerde verpakkingen te verwijderen.  De reden hiervoor is dat het mogelijk is om een bepaalde energiewaarde vanuit dit type verpakkingen te genereren ondanks het feit dat verpakkingen van niet-hernieuwbare grondstoffen worden verbrand.

Verschillende spelers op de verpakkingsmarkt, zijn op zoek naar de beste manier om de levenscyclus van een verpakking in elke stap te optimaliseren. Zo erkennen Innovia Films en Sappi Fine Paper Europe dat de beste ‘end-of-life’ opties voor flexibele laminaten ofwel industriële/home compostering is, ofwel anaërobe omzetting waarbij afval in een bruikbare energiebron wordt omgezet. Deze bedrijven werken samen om met hun, op de markt aanwezige, composteerbare materialen een alternatief aan te bieden. Hun producten, Nature Flex en Algro Nature, worden geproduceerd van hernieuwbare bronnen, meer bepaald hout uit beheerde bossen. De cellulose gebaseerde producten zijn getest en gecertificeerd voor composteerbaarheid zowel thuis als in een industriële omgeving.

 

Door continu marktwensen, gaande van barrière-eigenschappen over hoge sealintegriteit en stabiliteit tot composteerbaarheid, te vertalen naar productcreaties bieden verpakkingsbedrijven antwoorden naar de toekomst. Zo zijn ‘Innovia Films’ en ‘Sappi’ er samen in geslaagd een stazak uit gelamineerd materiaal te ontwikkelen dat bovendien composteerbaar is.

Laat continue innovatie en samenwerking de drijvende kracht zijn voor een sterke toekomst!

Bron

PackagingEurope