Zijn groenten en fruit de sleutel naar het geluk?

Steeds meer wordt duidelijk dat voeding niet alleen lichamelijk een belangrijke invloed heeft op de gezondheid, maar ook psychologisch. Een laatste ontdekking in deze rij is dat je gelukkiger wordt van het eten van veel groenten en fruit.

Dat voeding belangrijk is voor de gezondheid, is intussen een evidentie geworden waarvan iedereen op de hoogte is. Dat voeding evenzeer belangrijk is voor onze geestelijke gezondheid, is echter minder goed geweten. Nochtans is hieronder wel al behoorlijk wat onderzoek verricht, de meer gekende zaken die daarin naar voor komen zijn het effect van omega-3 vetzuren op concentratie, chocolade voor instant geluk, en junkfood zou dan weer goed zijn om een depressie te creëren. Van deze laatste blijkt nu ook het omgekeerde te zijn onderzocht en gebleken, namelijk dat fruit en groenten, die zo’n beetje het tegenovergestelde zijn van junkfood, ervoor zorgen dat mensen kalmer, gelukkiger en energieker zijn.

In een studie, die gepubliceerd werd in de British Journal of Health Psychology, werden jonge mensen een tijdlang opgevolgd en dagelijks gevraagd naar hun consumptie van fruit en groenten, en van een aantal snacks en ongezonde voedingswaren. Tegelijkertijd werd ook gepeild naar hun humeur en hoe ze zich die dag voelden. De relatie tussen de consumptie van veel groenten en fruit en positieve gevoelens bleek erg sterk, en was zo’n twee dagen merkbaar. De andere voedingsmiddelen hadden geen positief effect. Met ‘veel’, wordt hier trouwens ook wel echt veel bedoeld; het effect was pas merkbaar vanaf acht stuks fruit en/of groenten per dag, meer dan de vijf porties die de voedingsrichtlijnen voorschrijven…

Bronnen

  • Fruits, veggies may keep the blues away. IFT Daily News, 29 Januari 2013
  • Many apples a day keep the blues away – Daily experiences of negative and positive affect and food consumption in young adults. White BA, Horwath CC & Conner TS. British Journal of Health Psychology, Published online: January 24, 2013