Topvetten: omega-3 voor topsportvoeding

Een dagelijkse inname van omega-3-vetzuren is voor het lichaam als een dagelijkse portie beweging. Misschien is dit dan net dat tikkeltje extra om als sprinter de gouden medaille te pakken of om u als producent van sportvoeding te onderscheiden in de markt.

Met de aandacht voor eiwitten en suikers in de sportwereld is het belang van de omega-3-vetten naar de achtergrond verschoven. Omega-3 is ondertussen wel al een begrip bij de consument die het associeert met ‘gezond en goed voor het hart’. Met een positief effect op de werking van onze hersenen, hart en ogen, bevinden deze vetten zich dan ook eerder in de sfeer van preventie. Preventie van chronische ziekten die  het gevolg zijn van onze Westerse eet- en leefgewoonten. Wat volgt is een overzicht van hun sportwerking in ons lichaam. Deze topvetten zijn voor iedereen dat tikkeltje meer gezondheid.

Naar het hart van de materie

Eén van de vele voordelen van beweging is dat dit de triglyceride-niveaus in het bloed doet dalen. Hoewel een zekere hoeveelheid triglyceriden noodzakelijk zijn voor een gezond metabolisme, zijn te hoge waarden (meer dan 150 – 200 mg/dl bloed) een bedreiging voor ons lichaam (verhoogd risico op arteriosclerose, trombose en hart en vaatziekten). Dagelijks 30 tot 60 minuten bewegen aan een matige intensiteit bevordert de triglyceride-afbraak met een daling van 15 tot 40% van de concentratie aan triglyceriden in het bloed tot gevolg. Hoe passen omega-3-vetzuren dan in dit verhaal?

Verlaging triglyceriden in de bloedbaanDeze essentiële vetzuren bootsen het effect van beweging na en verlagen ook de hoeveelheid triglyceriden in het bloed. Het mechanisme dat hier achter schuilt is niet helemaal duidelijk, maar uit studies blijkt dat omega-3-vetzuren de synthese van vetten in de bloedbaan vermindert. Vetten worden veel sneller opgenomen door de vet- en spierweefsels. (Link met meer info).

Tegen ontstekingsreactiesMeer nog, net zoals een gezonde dosis beweging, beschermen omega-3-vetzuren het hart tegen ontstekingreacties, meestal veroorzaakt door een te hoge inname van omega-6-vetzuren in verhouding met de ingenomen omega-3-vetzuren.

Meer energie en betere prestaties

Daarenboven helpen omega-3-vetzuren de bloedviscositeit te verlagen, met het gevolg dat het bloed gemakkelijker door de bloedvaten stroomt en zuurstof en nutriënten makkelijker aan- en afgevoerd worden. Studies (link 1, link 2, link 3) tonen aan dat atleten die visoliesupplementen kregen een lagere hartslag en bloeddruk hadden na inspanning in vergelijking met de controlegroep. Als een gevolg van een grotere zuurstofbeschikbaarheid presteren atleten beter en zullen ze sneller recupereren na inspanning. Meer zuurstof beschikbaar betekent een snellere aerobe respiratie, verbranding van koolhydraten en vetten tot energie voor het lichaam, en dus betere energiebeschikbaarheid met betere prestaties tot gevolg.

Brain power

Zowat 60% van de hersenen is opgebouwd uit vet, waarvan 15% uit het omega-3-vetzuur DHA (docosahexaeenzuur). Niet verwonderlijk dat de inname van DHA ook effect heeft op onze cognitieve functies. Een adequate inname van DHA kan de concentratie bevorderen, belangrijk in sporten zoals tennis en golf.

Een relatief nieuwe bevinding is het beschermende effect van DHA in hersentrauma’s. Na een hoofdwonde helpt dit vetzuur ontstekingen tegen te gaan in de hersenen. Iets wat wel eens durft voor te vallen in contactsporten zoals rugby. (Link wetenschappelijke studie) 

Get the right format: formulatie met omega-3-vetzuren

Hoewel consumenten zich steeds meer bewust zijn van de gezondheidsimpact van deze essentiële vetzuren, is onze dagelijkse inname via ons vertrouwd Westers dieet veel te laag. Voedingssupplementen  met visolie zullen een sleutel vormen in het behalen van gezondheidsdoelstellingen of verbeterde sportprestaties. Om de positieve effecten van deze omega-3-vetzuren te verzekeren moeten deze essentiële nutriënten veilig zijn en correct bewaard geweest zijn. Geoxideerde of ranzige vetten hebben een negatieve impact op ons metabolisme en zijn zelfs schadelijk voor onze gezondheid. Oxidatieprocessen kunnen geminimaliseerd worden door de olie af te schermen van zonlicht en te bewaren bij een lage temperatuur.  

Referenties