Hoe verpakkingen ontwerpen zodat iedereen deze kan openen?

Verpakking kunnen comfortabel worden geopend door middel van een lipje indien dit ten minste 14mm lang is, uit een eerder ruwe structuur bestaat en goed toegankelijk en zichtbaar is. Zo besluiten onderzoekers op basis van metingen bij patiënten met een chronische handaandoening.

De ene verpakking is de andere niet als het op eenvoud van openen aankomt. Door de toenemende vergrijzing van de bevolking wordt er meer aandacht besteed aan het zo comfortabel mogelijk kunnen openen van verpakkingen. Onderzoekers uit de klinische sector en de verpakkingssector hebben een aantal richtlijnen geformuleerd hoe specifiek verpakkingen kunnen ontworpen worden voor patiënten met een chronische handaandoening.  

Aan dit onderzoek namen 100 patiënten met een chronische handaandoening deel, waarvan 71 vrouwen en 29 mannen, met een gemiddelde leeftijd van 61 jaar. Via een specifiek meetinstrument ontwikkeld door het Duitse Fraunhofer-instituut kon de trekkracht worden geregistreerd die deze patiënten konden ontwikkelen op een lipje, aangebracht aan de bovenkant van een verpakking. Zowel de lengte van het lipje als de textuur werden gevarieerd, alsook twee manieren om het lipje vast te nemen. Hieruit bleek enerzijds dat op een aluminium lipje meer trekkracht kan uitgeoefend worden dan op een kunststof lipje en dat het lipje minstens 14 mm lang moet zijn. Dit laatste is te verklaren doordat vanaf deze lengte de patiënten het lipje konden vastgrijpen tussen duim en onderkant wijsvinger (sleutelgreep), terwijl bij kortere lengtes dit enkel kon tussen de tip van de duim en de tip van de wijsvinger. Anderzijds bleek ook dat deze patiënten slechts 53% van de trekkracht konden ontwikkelen in vergelijking met mensen zonder handaandoening.

Naast deze waarnemingen werden deze 100 patiënten ook gevraagd in hoeverre ze moeilijkheden ondervinden bij het openen van diverse verpakkingen in het dagelijks leven. Het openen van deksels op glazen potten (vb. confituurpotten) verloopt moeizaam voor 82 patiënten. Dit wordt kort gevolgd door schaaltjes met een topfolie (vb. vleeswaren, kaas), waarvan 78 patiënten aangeven problemen te hebben om de topfolie los te maken van de schaal. Andere verpakkingen waar meer dan 50 patiënten problemen mee hebben, zijn flessen met dop (69%) en flowpackverpakkingen (vb. koffie- of muesliverpakkingen) (62 – 68%). Verpakkingen die door middel van een strip dienen geopend te worden alsook de typische yoghurtpotjes worden dan weer ervaren door de meerderheid van de patiënten als goed te openen. In het geval van yoghurtpotjes geven meer dan 80 patiënten aan geen problemen te hebben met het openen hiervan.

Naast bovenstaande bevindingen vermelden de onderzoekers dat bij het ontwerp van verpakking ook voldoende aandacht besteed moet worden aan goede toegankelijkheid en zichtbaarheid van het lipje. Verder kunnen meer uniforme verpakkingsconcepten voor verschillende producten overwogen worden.

Bron

  • Marks, M., Muoth, C., Goldhahn, J., Liebmann, A., Schreib, I., Schindele, S.F., Simmen, B.R., Vlieland, T.P.M. 2012. Packaging – a problem for patients with hand disorders? A cross-sectional study on the forces applied to packaging tear tabs. Journal of Hand Therapy, 387-396.doi: 10.1016/j.jht.2012.04.003