Zout, suiker en vet, waarom ze niet helemaal weg te denken zijn uit onze voeding

Voedingsproducenten voegen niet alleen zout, suiker of vet toe aan levensmiddelen om ze onweerstaanbaar lekker en aantrekkelijk te maken. Er zijn ook belangrijke technologische redenen. Minder zout, suiker en vet in de voeding is wenselijk met het oog op de algemene volksgezondheid maar niet altijd evident met het oog op voedselveiligheid en -kwaliteit en smaakbeleving. Waar liggen de grenzen en waar situeren zich belangrijke uitdagingen?

Zout geeft meer smaak aan ons eten, zoet maakt het extra aantrekkelijk en vet zorgt voor een voller mondgevoel. Zin in zout, zoet en vet lijken deel uit te maken van ons oerinstinct. Nadeel is dat te veel zout, te veel suiker en te veel vet in de voeding funest kunnen zijn voor de gezondheid. In eerste instantie is het aan de consument om zijn voeding evenwichtig en gevarieerd samen te stellen rekening houdend met onder meer de aanbevelingen rond zout, suiker en vet. Daarnaast zoeken ook voedingstechnologen naar mogelijkheden om het zout-, suiker- en vetgehalte in het ruime voedingsaanbod te beperken met als ultieme doelstelling om gezondheid, voedselveiligheid, kwaliteit en smaakbeleving optimaal te verzoenen.

Zout, suiker en vet worden toegevoegd aan levensmiddelen omwille van de smaak, maar er zijn ook belangrijke technologische redenen, bijvoorbeeld als bewaarmiddel, als functioneel hulpmiddel bij bak- en fermentatieprocessen en als structuurvormer. Vanuit het standpunt van de algemene volksgezondheid wordt algemeen aangeraden om de hoeveelheid zout, suiker en vet – vooral verzadigd vet – zoveel mogelijk te beperken. Hier liggen belangrijke uitdagingen voor de voedingsindustrie om te zoeken naar geschikte mogelijkheden om het zout-, suiker- en vetgehalte in het ruime voedingsaanbod te beperken zonder in te boeten aan gezondheid, voedselveiligheid, kwaliteit en smaakbeleving. Flanders’ FOOD publiceerde deze een artikel in het laatste nummer van Nutrinews dat een overzicht biedt van de plaats en de rol van zout, suiker en vet in de voeding en hun mogelijke alternatieven.

Flanders’ FOOD Auteursteam : C. Boone, V. De Jonghe, V. Rijckaert, M. Demarcke

Klik op onderstaand bestand voor het volledige artikel.