Innovatie en/of optimalisatie zijn drijfveren voor ontwikkelingen in de verpakkingsindustrie of waarom Empack 2012?

Tijdens Empack 2012 zullen gedurende twee volle dagen verschillende learnhops doorgaan waarin leidinggevende bedrijven, kennisinstellingen (o.a. NVC, XIOS, BVI, Pack4Food) en netwerkorganisaties (Packagingpeople) hun bijdragen zullen leveren.

De aansluiting met de beurzen Print 2012 en Prologistics 2012 (op dezelfde locatie/datum ) maken een bezoek aan Empack 2012 dubbel zo interessant. Zo kan een verpakkingsverantwoordelijke die bezig is met traceerbaarheid van bepaalde materialen (bijvoorbeeld inkten) op korte tijd alle mogelijk partners en instellingen ontmoeten die kunnen bijdragen tot een specifieke oplossing.

Wil een bedrijf de migratieproblematiek voor inkten verder uitdiepen, dan kan dat op Empack 2012-  bij Pack4Food waar een project loopt rond Good Manufacturing Practices met focus op de producenten van verpakkingsmaterialen voor de levensmiddelenindustrie. Dit gebeurt in samenwerking met andere kennisinstellingen zoals het BVI en Senstech.

Eerst kunnen de bedrukkingsystemen worden bekeken bij Print 2012. Dit kan leiden tot een analyse van de voor- en nadelen van elk systeem. Daarna kan de interactie tussen inkten en verpakkingsmaterialen met levensmiddelen worden nagegaan (Empack 2012) en tenslotte kan bekeken worden hoe een nieuw verpakkingsontwerp in de logistieke keten (Prologistics 2012) kan worden behandeld om veilig en in goede conditie bij de consument te eindigen. Voor het gebruikte verpakkingsmateriaal kan de cyclus (recyclage, hergebruik) opnieuw beginnen (Empack 2012) of zijn er nieuwe mogelijkheden zoals (industriële of huishoudelijke) compostering en andere toepassingen.

Het beurs-gebeuren kan, samen met de learnshops en netwerkevenementen, een ideale gelegenheid worden om inzicht te verwerven in de verpakkingswereld. Wie graag het hele jaar door collega’s wil ontmoeten en de laatste evoluties op de voet wil volgen kan aansluiten bij de erkende beroepsvereniging: The PackagingPeople.