Groenten en fruit ook belangrijke veroorzaker van campylobacteriose

Rauw vlees van gevogelte en rauwe melk worden beschouwd als de voornaamste bronnen van Campylobacter jejuni besmettingen. Toch blijkt uit doctoraatsonderzoek van Liesbeth Verhoeff-Bakkenes (WUR) dat ook rauwe groenten en fruit belangrijke risicofactoren zijn voor campylobacteriose.

Op 8 maart 2012 publiceerden EFSA (The European Food Safety Authority) en ECDC (The European Centre for Disease Prevention and Control) hun jaarlijks rapport over zoönosen en voedselgerelateerde uitbraken in de EU. Dit rapport toont aan dat, sinds 2005, campylobacteriose de meest gerapporteerde zoönose is en dat het aantal gevallen de laatste 5 jaar blijft stijgen. 


Zoönosen

Zoönosen zijn ziektes of infecties die overdraagbaar zijn van dieren naar mensen. De infectie kan direct opgelopen worden via dieren, of via het eten van gecontamineerde voeding. De ernst van deze ziektes bij de mens kan variëren van milde symptomen tot levensbedreigend. 

 


Het rapport van EFSA- ECDE meldt dat Campylobacter het meest gevonden werd in rauwe kip. Dit is in lijn met onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond (februari 2012) waaruit blijkt dat 60% van gekochte kipfilets besmet was met Campylobacter. Onderzoek uitgevoerd door de Britse consumentenorganisatie ‘Which?’ (april 2012) toont aan dat 18% van de kip uit 9 supermarkten in Groot-Brittannië Campylobacter positief was. In 2009 werd door de Britse FSA (Food Standards Agency) nog in 65% van de kip Campylobacter vastgesteld. Hoewel beide Britse onderzoeken niet direct vergelijkbaar zijn, lijkt de besmetting met Campylobacter in de UK toch aanzienlijk gereduceerd. 

Tijdens haar doctoraat bestudeerde Liesbeth Verhoeff-Bakkenes de groei, overleving en infectiviteit van Campylobacter jejuni. Vóór dit onderzoek werd algemeen aangenomen dat C. jejuni niet kan groeien bij atmosferische zuurstofconcentraties. De groeivereisten van dit micro-organisme bleken echter in bepaalde omstandigheden minder strikt te zijn dan in omschreven in de literatuur. Er werd vastgesteld dat C. jejuni in staat was om aeroob uit te groeien in aanwezigheid van pyruvaat, een component die voorkomt in producten als appelsap, rode appels, rode wijn, yoghurt, bier, tomaten en uien. Aangezien de groeitemperatuur voor dit micro-organisme echter boven 30°C ligt, zal groei niet vaak voorkomen in voedselomgevingen. Toch kan de bacterie, vooral bij lage temperaturen, wekenlang overleven in voedingsproducten.

Van rauwe kip en rauwe melk was eerder aangetoond dat het belangrijke risicofactoren zijn voor campylobacteriose. Maar ook rauwe groenten en ongeschild fruit werden geïdentificeerd als risicofactoren voor Campylobacter infecties. Mogelijke besmettingsbronnen zijn mest, vervuild irrigatiewater, feces van vogels, ongedierte en een slechte hygiëne van werknemers. Rauwe groenten en fruit zijn meestal wel laag besmet, maar zijn toch belangrijk omdat ze in grote hoeveelheden gegeten worden. Mevrouw Verhoeff-Bakkenes schat in dat het aantal infecties door het eten groenten en fruit in Nederland de helft bedraagt van het aantal infecties door het eten van rauwe kippenlever en door kruisbesmetting via kip. 

Bronnen

Meer Info

Gerelateerde artikels