Zuivelproducten helpen afvallen!

Onderzoek toont aan dat zuivelconsumptie de lichaamssamenstelling verbetert bij gewichtsverlies.

Bij het verlies van lichaamsgewicht is het belangrijk dat voornamelijk vetweefsel verloren gaat, en dat de vetvrije lichaamsmassa zoveel mogelijk gespaard blijft. De samenstelling van de voeding die wordt geconsumeerd tijdens het afvallen kan een invloed hebben op de verandering in de balans tussen lichaamsvet en vetvrije lichaamsmassa.

Tijdens een Canadese studie kregen 90 vrouwen met overgewicht of obesitas gedurende zestien weken energiebeperkte voedingen die verschilden in de hoeveelheid zuivel en in het eiwitgehalte en werd ook een intensief trainingsprogramma gevolgd. De deelneemsters werden verdeeld in drie groepen: de APLD-groep, de APMD-groep en de HPHD-groep. De vetmassa en vetvrije lichaamsmassa van de deelneemsters werden bepaald bij aanvang van de studie, en na acht en zestien weken. Bij 39 deelneemsters werd bij aanvang en na zestien weken ook de hoeveelheid visceraal vetweefsel bepaald.

APLD-groep (adequate protein, low dairy): 0-1 portie zuivel per dag (een portie zuivel werd gedefinieerd als 250 ml melk, 50 g kaas of 175 ml yoghurt) en een totale eiwitinname van 15% (<2% uit zuivelbronnen)

APMD-groep (adequate protein, medium dairy): 3-4 porties zuivel per dag en een totale eiwitinname van 15% (7,5% uit zuivelbronnen)

HPHD-groep (high protein, high dairy): 6-7 porties zuivel per dag en een totale eiwitinname van 30% (15% uit zuivelbronnen)


Tijdens de studie nam het lichaamsgewicht van alle deelneemsters in gelijke mate af (-4,3 ± 0,7 kg). Het verlies van lichaamsvet was in alle drie de groepen significant en in de laatste acht weken significant groter in de HPHD-groep. De vetvrije lichaamsmassa nam toe in de HPHD-groep (0,7 ± 0,3 kg), terwijl dit in de APMD-groep onveranderd bleef en afnam in de APLD-groep. De spierkracht nam eveneens in alle drie de groepen toe. Voor sommige oefeningen was eveneens de toename in spierkracht in de HPHD-groep significant groter dan die in de APLD-groep.

Uit deze studie blijkt dat een hoge eiwitinname uit zuivelproducten, samen met energierestrictie en een intensief trainingsprogramma, een belangrijke bijdrage kan leveren aan de verbetering van de lichaamssamenstelling tijdens verlies van lichaamsgewicht.

Bronnen

  • Josse A.R., Atkinson S.A., Tarnopolsky M.A. and Phillips S.M. (2011). Increased consumption of dairy foods and protein during diet- and exercise-induced weight loss promotes fat mass loss and lean mass gain in overweight and obese premenopausal women. The Journal of Nutrition, 141, 1626-1634.
  • Blom J. (2011). Zuivelconsumptie bevordert vetvrije lichaamsmassa bij gewichtsverlies. VoedingsMagazine, 4, 10-11.