Water als vlijmscherp en zuiver mes om sla te oogsten

Bruinverkleuring van het snijvlak is bij sla een kwaliteitsprobleem. De consument associeert het met “niet meer zo vers”. Bruinverkleuring kan beperkt worden door de plantensappen die vrijkomen bij het oogsten te beperken of af te spoelen. In Californië gebruikt men water bij het oogsten…

In de industrie is snijden met water niet bijzonder meer.  Als de waterdruk maar hoog genoeg is, is praktisch elk materiaal, ook staal en keramiek, met hoge precisie te bewerken. De Amerikaanse machinebouwer Ramsay past de techniek toe op zijn oogstmachines voor het afsnijden van (blad)gewassen. Per gewasrij beweegt een horizontaal gerichte waterstraal onder het gewas door, met een druk van 1.800 bar en een verbruik van zo’n 0,75 liter per minuut. Het snijden gebeurt met gewoon leidingwater, dat op de oogster wordt gefilterd tot op 2 micron. Dat resulteert in een kaarsrecht, nagenoeg steriel snijvlak, met een minimum aan beschadigde plantrencellen. Het uittreden van plantsap (bloeden) en bruinverkleuring worden daardoor sterk beperkt, aldus Ramsay, zelfs bij zomerse temperaturen. In Californië draaien op dit moment acht watersnijdende oogsters voor bladgewassen. De afgesneden kroppen vallen -per geoogst bed- op een opvoerketting. Van daar vallen ze op een schoningsband op een platform, hier worden de kroppen verder bewerkt en ingepakt door mensen. Ramsay werkt in Europa en de USA nauw samen met BrimaPack in Ulft , de fabrikant van verpakkings en oogstsystemen.  Een videofilm van de werking van de machine (Ramsay Highlander) is te zien op http://www.youtube.com/watch?v=iursmK5XNKQ

Bron en meer info