Moeten aanbevelingen voor groenten en fruit worden bijgestuurd?

Groeten en fruit leveren een belangrijke bijdrage aan onze dagelijkse voedingsstoffenbehoefte. Ook ter preventie van chronische aandoeningen (zoals hart- en vaatziekten) en sommige vormen van kanker zouden ze een belangrijke rol spelen. Recent kankeronderzoek heeft echter aangetoond dat het preventieve effect van groenten en fruit minder groot is dan aanvankelijk werd gedacht. Betekent dit dat de aanbevelingen voor groenten en fruit moeten worden aangepast?

Groenten en fruit zijn nutriëntdense voedingsmiddelen. Ze brengen weinig energie aan maar veel essentiële voedingsstoffen. Ze zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Aanbevolen wordt om dagelijks 300 g groenten en 2 tot 3 stuks fruit te eten. 

Anticarcinogene effecten

In de jaren ’90 werd de consumptie van groenten en fruit extra aangemoedigd op basis van onderzoeksresultaten die hadden aangetoond dat ze het risico op kanker tot 50% konden verlagen. Recentere studies hebben meer bescheiden resultaten gevonden. In het kader van een EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition)-onderzoek bij ± 520.000 personen vond men een klein maar significant omgekeerd verband tussen de consumptie van groenten en fruit en het risico op kanker in het algemeen. Een toename van de groente- en fruitconsumptie met 200 g per dag verlaagt het algemeen kankerrisico met 4%.

Preventie van hart- en vaatziekten

Personen met een hoge groente- en fruitconsumptie zouden 20% minder risico lopen op hart- en vaatziekten dan personen met een lage groente- en fruitconsumptie. In het kader van het EPIC-onderzoek werd berekend dat wie 8 porties (van 80 g) groenten en fruit per dag eet, 22% minder kans heeft op een fatale hartaandoening in vergelijking met diegenen die minder dan 3 porties groenten en fruit eten.

Andere gezondheidseffecten

Een verhoogde groente- en fruitconsumptie zou eveneens een preventief effect hebben tegen diabetes. Voedingsvezels, magnesium en de antioxidanten vitamine C en E worden in dit verband genoemd.

Omdat groenten en fruit veel essentiële voedingsstoffen aanbrengen voor weinig energie, zouden fruit en groenten waarschijnlijk ook een gunstig effect hebben in de strijd tegen overgewicht en obesitas.

Een mogelijk positieve invloed van groenten en fruit op andere gezondheidseffecten zijn: betere botmineralisatie (sterke botten), verbetering van de longfunctie, preventie van neurodegeneratieve aandoeningen en katarakt.

Besluit

De aanbeveling om dagelijks voldoende groenten en fruit te eten, is wellicht één van de meest wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen. Deze gewoonte biedt heel wat gezondheidsvoordelen. De gevonden effecten blijven significant en wetenschappers zien daarom geen enkele reden om de huidige aanbevelingen te wijzigen

Bron

Groenten, fruit en gezondheid: de aanbevelingen blijven van kracht. Nutrinews nr.1, 2011.