Productie van bioplastics in planten

Door gebruik te maken van genetische informatie van bacteriën kunnen planten aan een hoger rendement bioplastics produceren.

Een recente studie beschrijft hoe onderzoekers er in geslaagd zijn de concentratie van polyhydroxybutyraten (PHB’s) in bladeren van tabaksplanten op te drijven tot 18,8% (op droog gewicht basis). Via het overbrengen van genetische informatie van bacteriën, dewelke PHB’s kunnen produceren, naar de planten konden deze concentraties bereikt worden. Komende stappen in dit veelbelovend onderzoek zijn onder ander het verder verhogen van de concentraties in deze planten evenals de mogelijkheden bekijken om deze technologie ook aan te wenden in planten die gebruikt kunnen worden voor bio-energie productie. Op deze manier zou uit dezelfde planten zowel bioplastics als, vb. uit neven/afval-stromen bio-energie kunnen worden gehaald.

PHB’s behoren tot de groep van de polyhydroxyalkonoaten (PHA’s), wat een zeer diverse groep is van biopolymeren. Een aantal hiervan, waaronder PHB’s, kunnen onder andere aangewend worden als verpakkingsmateriaal. PHA’s worden geproduceerd door verschillende bacteriën als een energiereserve wanneer de bacteriën in bepaalde stresscondities terechtkomen (vb. gebrek aan nutriënten). Naast het feit dat deze bacteriën op tal van substraten kunnen groeien, is een ander voordeel van deze technologie dat het polymerisatieproces in de bacteriën plaatsvindt. Bacteriecellen kunnen hierbij 80-90% gevuld zijn met de polymeren. Recentelijk zijn commerciële fermentatie-installaties opgestart die een aantal PHA-polymeren produceren. Bovenstaand artikel kadert in het onderzoek om bepaalde genetische informatie van deze bacteriën te transfereren naar planten, zodat deze ook PHA’s in verhoogde concentraties kunnen produceren.

Bronnen

  • Bohmert-Tatarev, K., McAvoy, S., Daughtry, S., Peoples, O.P., Snell, K.D. 2011. High levels of PHB production in transplastomic Tobacco. Plant Physiology, doi:10.1104/pp.110.169581.
  • Pack4Food