Het ene eiwit is het andere niet

4 kcal/g, dat is de voedingswaarde van eiwitten. Maar het ene eiwit wordt lang niet op dezelfde manier geabsorbeerd en verteerd als het andere, waardoor de energievrijgave en het thermische effect nogal wat kan verschillen.

De gemiddelde verbrandingswaarde van eiwitten is 4kcal per gram (17kJ/g), dezelfde als deze van koolhydraten. Deze waarden zijn ontstaan op basis van onderzoek van een gemiddeld voedingsmiddelenpakket en vastgelegd in internationale afspraken. De waarheid is echter veel gecompliceerder dan dat, en steeds meer wordt uitgepluisd hoe verschillende koolhydraten, eiwitten en vetten worden geabsorbeerd en gemetaboliseerd.

 Recent onderzoek aan het Nestlé Research Centre focuste zich op het energiemetabolisme, het thermische effect, de glycemische respons en het verzadigende effect van drie eiwitbronnen (wei-eiwitten, caseïne en soja-eiwitten) ten opzichte van koolhydraten in een maaltijd. De drie eiwit-maaltijden bestonden uit 50% eiwit, 40% koolhydraten en 10% vet, terwijl de koolhydraat-maaltijd bestond uit 95% koolhydraten en de rest vet en eiwit. 

Hoewel alle maaltijden een gelijke calorische waarde hadden, werden toch significante verschillen opgemeten in meerdere parameters. De drie eiwitrijke maaltijden hadden alvast een beter thermisch effect en hoger metabool energieverbruik dan de koolhydraatrijke maaltijd. Bij de eiwitten onderling hadden de wei-eiwitten het beste thermische effect en het hoogste energieverbruik. Daarenboven stimuleerden de wei-eiwitten de vetoxidatie. 

De glycemische respons (verhoging van het bloedglucosegehalte na consumptie van koolhydraten) werd ook duidelijk verminderd in aanwezigheid van eiwitten. 

Tenslotte werd ook nagegaan welke eiwitten het meest verzadigend werkten, door subjectieve bevraging. Daaruit bleek dat caseïne en soja een meer verzadigend effect hadden, maar dat wei-eiwitten wel als het aangenaamst bevonden werden. 

Deze studie bevestigd dat eiwitrijke maaltijden het energiemetabolisme promoten en daardoor een goede basis vormen voor gewichtscontrole. De verschillende eiwitbronnen kunnen dan aangewend worden al naargelang de persoonlijke behoeften. Let wel: in dit onderzoek waren alle maaltijden relatief vetarm en de eiwitrijke maaltijden nog vrij hoog in koolhydraten. In de klassieke eiwitrijke diëten is het vetgehalte hoog en koolhydraten laag. Deze diëten zijn echter omstreden naar gezondheidseffect toe. 

Bronnen

  • Protein choices targeting thermogenesis and metabolism. Acheson K, Blondel-Lubrano A, Oguey-Araymon S, Beaumont M, Emady-Azar S et al. (2011) American Society for Nutrition, 93:525-534.
  •  Are All Proteins Alike? Nestlé Science & Research, Scientific News