Vitamine B12 onder de loep

Wist u dat vitamine B12 enkel voorkomt in producten van dierlijke oorsprong? Veganisten, opletten dus, een tekort kan zorgen dat u minder goed denkt.

Vitamine B12 is een wateroplosbaar vitamine. Vitamine B12 speelt een vitale rol in de hersenen, het zenuwstelsel en bij de vorming van rode bloedcellen. Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals orgaanvlees (lever en nier), vis, schaal- en schelpdieren, eieren, kaas en rood vlees. Het wordt aangemaakt door micro-organismen in het maagdarmstelsel via bacteriële synthese. Industriële productie kan enkel via bacteriële fermentatie.

Vitamine B12 of Cobalamine

De naam Vitamine B12 slaat op een verzameling verbindingen met een zogenaamde corronoïdering die een cobaltion bevat. Vandaar de naam Cobalamine. Het is de grootste en meest complexe vitamine. Het is ook de enige gekende metaboliet die kobalt bevat, wat voor een rode kleur zorgt.


Tekort aan Vitamine B12

De meest voorkomende oorzaak van een vitamine B12 tekort is een verstoorde opname in het maagdarmkanaal. Ook mensen die gedurende een langere tijd helemaal geen dierlijke producten gebruiken, zoals veganisten, kunnen een vitamine B12-tekort ontwikkelen.

De verschijnselen van een tekort aan vitamine B12 treden vaak pas na jaren op, omdat het lichaam een voorraad aanlegt. Een vitamine B12-tekort kan een tekort aan foliumzuur veroorzaken, omdat deze twee vitamines samenwerken. Te weinig vitamine B12 leidt tot een vorm van bloedarmoede, met symptomen als vermoeidheid, ademnood, angina pectoris (pijn op de borst) en een gebrek aan eetlust. Daarnaast kan een tekort ook het zenuwstelsel aantasten. Vitamine B12 is mogelijk belangrijk voor de geheugen- en denkfuncties. Zo kunnen ouderen als gevolg van een tekort problemen krijgen met hun geheugen. Uit studies bovendien blijkt dat 10 tot 15 % van de 60-plussers lijden aan een vitamine B12 tekort.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (België)

De aanbevolen inname voor volwassenen bedraagt 1,4 μg/dag. Deze aanbevolen inname moet vermeerderd worden met 0,4 μg/dag bij zwangere vrouwen en met 0,3 μg/dag tijdens de borstvoedingsperiode. Een zuigeling moet via de voeding bij voorkeur minstens 0,1 μg vitamine B12 krijgen en die aanvoer moet bij kinderen van 1 tot 10 jaar geleidelijk van 0,7 tot 1,0 μg/dag toenemen.


Stabiliteit

Vitamine B12 is stabiel bij hitte, maar verliest langzaam zijn activiteit bij blootstelling aan licht, zuurstof en zure of alkalische omgevingen. Activiteitsverlies bij koken komt eerder door de wateroplosbaarheid (verlies door vleessappen of lekken in kookwater) dan door vernietiging.

Aanrijking van voedingsproducten

Voedingsproducten die aangerijkt zijn met vitamine B12:

  • Graanproducten
  • Dranken
  • Dieetvoeding zoals voeding voor kinderen of ‘slimming’ producten
  • Voedingsproducten gericht op veganisten

Het teveel aan vitamine B12 wordt door het lichaam verwijderd via de urine. Inname van grote hoeveelheden vitamine B12 leiden dus niet tot problemen voor het lichaam.

Bronnen

  • Vitamin basics
  • Vitamine informatie bureau
  • Voedingsaanbevelingen België door de Hoge Gezondheidsraad