Groenten verwerken onder gemodificeerde atmosfeer verlengt kwaliteit

Dat het verpakken van groenten in een gemodificeerde gassamenstelling de houdbaarheid verbetert was al bekend. Maar uit onderzoek blijkt nu dat de kwaliteit en houdbaarheid verbetert als ook tijdens de verwerking de gassamenstelling wordt aangepast. Onderzoekers van Campden BRI verwerkten groenten in een kastje waar de zuurstof vervangen kon worden door andere gassen.

De onderzoekers werkten met een glovebox, een kastje waar gassen in gepompt kunnen worden zodat het zuurstofniveau minder dan 1% wordt (videofilmpje te bekijken op: http://www.campden.co.uk/new-technologies/new-technologies-videos.htm). Via handschoenen die vastzitten aan de kast kan gewerkt worden zonder dat het gas ontsnapt.

Er werden fruit en groenten gesneden, geperst en gepureerd. Er bleek significant minder enzymatische bruining op te treden, die de kwaliteit en houdbaarheid van groenten en fruit verlaagt. De techniek is alleen nog op kleine schaal getest, maar de onderzoekers verwachten dat het een goede aanvulling wordt op MAP-verpakking.

De onderzoekers bekeken ook of het verpakken en sealen van groenten en fruit in een kast met een laag zuurstofniveau effect had.

Het onderzoek van Campden is onderdeel van het EU-project SO2SAY waarbij wordt gekeken of zwaveldioxide vervangen kan worden zonder de houdbaarheid te verlagen. Volgens Campden zou bij succesvolle opschaling de procesverwerking onder laag zuurstofgehalte ook kunnen worden toegepast op vlees, vis en andere voedingsmiddelen.

Bron