Betere opname van omega-3 vetzuren

De biobeschikbaarheid van de omega-3 vetzuren EPA en DHA verhoogt bij her-esterificatie van de triglycerdiden.

De twee omega-3 vetzuren EPA en DHA worden in verband gebracht met tal van positieve gezondheidseffecten. Er wordt ons daarom aangeraden om dagelijks ongeveer 250 mg per dag EPA + DHA in te nemen. Uit recent onderzoek blijkt nu dat de biobeschikbaarheid van EPA en DHA verbetert, afhankelijk van de vorm waarop ze ingenomen worden.

De biobeschikbaarheid geeft aan hoe snel en in welke mate een chemische stof in de bloedsomloop terechtkomt en actief door de lichaamsweefsels wordt opgenomen.


In het onderzoek werden drie concentraten, namelijk  ethyl esters, vrije vetzuren en her-esterificeerde tryglyceriden, vergeleken met placebo-olie in een dubbel blinde test en met visolie en leverolie van kabeljauw in een enkel blinde test. 

Triglyceriden zijn verbindingen opgebouwd uit een skelet van glycerol waarop drie vetzuren veresterd zitten.


72 vrijwilligers hebben gedurende twee weken dagelijks 3,3 g EPA + DHA ingenomen. De toename in absolute hoeveelheid EPA en DHA in serum tryglyceriden, cholesterol esters en de fosfolipiden werd onderzocht. 

De biobeschikbaarheid van EPA en DHA bleek hoger (124 %) bij inname van de her-esterificeerde triglyceriden ten opzichte van natuurlijke visolie, terwijl de biobeschikbaarheid van de ethyl esters lager was (73 %). De biobeschikbaarheid van vrije vetzuren (91 %) verschilde slechts weinig met natuurlijke triglyceriden. Er kan dus geconcluedderd worden dat bij inname van een omega-3 concentraat bestaande uit triglyceriden die een her-esterificatie ondergaan hebben, de omega-3 vetzuren het best opgenomen worden door het lichaam.

Bronnen

  • www.omega-research.com 
  • Dyerberg J, Madsen P, Møller JM, et al. Bioavailability of marine n-3 fatty acid formulations. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2010 Sep;83(3):137-41.
  • Neubronner J, Schuchardt JP, Kressel G, et al. Enhanced increase of omega-3 index in response to long-term n-3 fatty acid supplementation from triacylglycerides versus ethyl esters. Eur J Clin Nutr. 2010 Nov 10