Robot plukt enkel rijpe aardbeien

Het Instituut voor landbouwmechanisatie van de nationale organisatie voor landbouw- en voedingsonderzoek van Japan hebben samen met SI Seiko een robot ontwikkeld die aardbeien kan selecteren en oogsten op basis van hun kleur.

Rood = plukken!

De robot beschikt over een aantal camera’s die de vrucht detecteren en haar kleur analyseren. Op basis van de kleur wordt er geplukt: mooi rood betekent plukrijp voor de robot. De robot knipt de vruchten van de plant en legt ze vervolgens voorzichtig in het plukbakje (zie video).

Voordelen: homogenere partijen en “flexibele” werkuren

Omdat de robot echt op kleur plukt kunnen partijen homogener van kleur aangeboden worden. Nu duurt het nog 9 seconden tussen de observatie van de vrucht en het neerleggen in de plukbak. Dit kan nog bijna 50% sneller. Er kan zelfs ’s nachts geplukt worden zodat ’s morgens dagverse vruchten op de markt komen. Elke vrucht die op kleur geplukt wordt, denk aan framboos of andere, kan in principe door een dergelijke robot geoogst worden. De uitvinders denken intussen al aan andere producten zoals tomaat, druif,… Niet onbelangrijk in tijden dat vruchtplukkers een knelpuntberoep lijkt te zijn. Toch zal het nog enkele jaren wachten zijn eer de robot op de markt komt. Of de robot er komt hangt af van de economische balans tussen arbeidskosten (plukkers) en aankoopprijs, energiekost en snelheid van de robot zelf. Wordt vervolgd...

Bron

Japanese robot picks only the ripest strawberries (video)