Een toost op het nieuwe jaar met een glaasje Vlaamse witte wijn!

Het Laboratorium voor Aromaonderzoek van KAHO Sint-Lieven in Gent classificeerde in het kader van een TETRA-project enkele Vlaamse witte wijnen op basis van hun aromaprofiel.

Tijdens het TETRA-project ‘Sensortechnologie en GC-MS profilering voor objectieve aromakarakterisering en kwaliteitsevaluatie van wijn en voor procesevaluatie van de wijnproductie’ werden enkele Vlaamse witte wijnen uit het Heuvelland en het Hageland bestudeerd.

In Vlaanderen worden voornamelijk monocépage wijnen (1 druivenras) geproduceerd en een grote diversiteit aan druivenrassen zijn toegelaten in de wetgeving. De meest gebruikte druivenrassen zijn doorgaans vrij ‘aromatisch’ en ‘floraal’ (b.v. Rose Muscat en Optima, in mindere mate Bacchus en Kerner) en worden eerder gelinkt met Duitse wijnen.

Het aromaprofiel van 12 Vlaamse (stille) witte wijnen werd ontrafeld d.m.v. gaschromatografie-massaspectrometrie (GC-MS profilering) (Tabel 1).

Tabel 1. Selectie van geanalyseerde Vlaamse witte wijnen.

wijn (druivenras)

jaartal

producent

regio

Kerner (KB/KE)

2001

Kluisberg bvba

Hageland (Assent)

Auxerrois (KB/AUX)

2001

Kluisberg bvba

Hageland (Assent)

Bacchus (SM/BA)

2002

De Stenen Muur vzw

Hageland (Wezemaal)

Pinot Gris (SM/PG)

2002

De Stenen Muur vzw

Hageland (Wezemaal)

Chardonnay (BB/CH)

2001

Wijnhoeve Boschberg

Hageland (Scherpenheuvel)

Pinot Blanc (DX/PB)

2002

Dox Wijnen

Hageland (Meensel)

Pinot Noir (MB/PN)

2002

Monteberg

Heuvelland (Dranouter)

Lindener (Chardonnay) (TB/CH)

2002

Domein Tempelberg

Hageland (Lubbeek)

Optima (EB/OP)

2003

Wijnhoeve Elzenbosch

Hageland (Assent)

Rose Muscat (EB/RM)

2003

Wijnhoeve Elzenbosch

Hageland (Assent)

Müller-Thurgau (DA/MT)

2001

Daems & Zonen bvba

Hageland (Rillaar)

Bacchus (GB/BA)

2002

Graevenbergher

Hageland (Rotselaar)

Het ‘floraal’ aromakarakter van sommige witte wijnen kon gerelateerd worden aan (zuurstofhoudende) terpenen, terpenoïden en carotenoïd-gerelateerde aromacomponenten, zoals p-cymeen, limoneen, trans-b-ocimeen, myrceen, g-terpineen, a-terpinoleen, linalool, nerol, methylgeranoaat, ethylgeranoaat, linalyl ethyl ether, geranyl ethyl ether, linalool oxides, cis- en trans-rose oxide, nerol oxide, nerolidol, b-damascenon). Vitispiraan was een belangrijke aromacomponent in Kerner wijnen (Kernerdruif is genetisch verwant met Rieslingdruif). Deze vluchtige wijncomponenten worden reeds in de druif gevormd via diverse biogeneseprocessen (biogene of primaire aromacomponenten).

Via GC-MS profilering werden o.a. esters, vluchtige zuren, terpenen, lactonen geïdentificeerd in de geselecteerde witte wijnen. In Figuur 2 wordt de classificatie van enkele Vlaamse witte wijnen gevisualiseerd na principale componentenanalyse (PCA). De bekomen classificatie was in goede overeenstemming met de sensorische analyse: diverse aromacomponenten konden gerelateerd worden met specifieke aromakarakters.

 

Figuur 1. Principale componentenanalyse (PCA) biplot van de semi-kwantitatieve HS-SPME-GC-MS data (n = 3) van enkele Vlaamse witte wijnen.

Uit het TETRA-project is duidelijk gebleken dat GC-MS profilering kan gebruikt worden voor objectieve aromakarakterisering van wijn en voor het in kaart brengen van diverse invloedsfactoren die het aroma van wijn bepalen (druivenras, fermentatieproces, vatlagering, verpakking, …).

Literatuur

  •  TETRA-project 030092 (projectfiche website IWT-Vlaanderen, http://www.innovatienetwerk.be/projects/963)
  •  Mass spectrometry-based electronic nose technology for aroma analysis of coffee and wine, doctoraatsstudie Inge Dirinck, 2 februari 2009