Vlaamse witloofsector innoveert met consumentvriendelijke producten.

Witloof, al decennia een klassieker in de Belgische keuken, verkent nieuwe horizonten. Vanaf oktober wordt witloof in warenhuizen in gebruiksklare stoomzakjes voor de microgolfoven of als voorversneden salademengeling verkocht. Met die nieuwe productvormen willen telers en hun veilingen het "witte goud" als een moderne gemaksgroente serveren.

Verse witloofslaatjes à volonté

Veiling Reo, een toonaangevende witloofveiling, heeft samen met de industriële producent van versneden groenten ‘Les Crudettes’ een aantal voorversneden slamengelingen op basis van witloof ontwikkeld. Hiermee wordt ingespeeld op de groeiende vraag naar voorversneden en gemengde slaatjes.

Met deze nieuwe producten verwennen de twee partners de consument met een aantal typische Belgische winterslaatjes. Bij de aanvang worden volgende witloofslaatjes aangeboden: witloof-veldsla en witloof-radicchio. Dankzij de knowhow van REO-veiling en ‘Les Crudettes’ kan er een nieuw productgamma gelanceerd worden dat lekker is en een houdbaarheid van één week garandeert, mits de koudeketen wordt gerespecteerd. 

“Steamy” witloof

Onder de naam 'Steamy' ligt witloof van veiling Brava vanaf oktober ook in stoomzakjes in de rekken. Dit is het een schoolvoorbeeld van innovatie in een traditionele sector. Na vier minuten microgolfoven en een minuutje rusten kunnen de vier witloofstronken op volle smaak geserveerd worden. De volle, verse smaak van Belgische witloof serveren was nog nooit zo gemakkelijk! Vers witloof in stoomzakjes is absoluut nieuw op de Belgische consumentenmarkt. Nog nooit eerder was er immers een volwaardig vers alternatief voor de kant-en-klare diepvriesvarianten die al wel in de supermarkt te vinden zijn. De Steamy-zakjes zullen dan ook niet te vinden zijn in de diepvriesafdeling of bij de bereide gerechten, maar wel waar ze écht thuishoren: bij de verse groenten en onder Flandria-label.

Bron

Standaard, 14/9/2010, persbericht Boerenbond 10/9/2010