Zuivelproducten zijn gezond

Australische artsen gingen na of er een verband bestaat tussen de consumptie van zuivelproducten en het aantal sterfgevallen ten gevolge van hart- en vaatziekten en kanker.

De gezondheidstoestand en de consumptie van zuivelproducten bij 1529 volwassenen tussen 25 en 78 jaar werd gedurende 15 jaar opgevolgd. De gemiddelde dagelijkse inname van zuivelproducten varieerde tussen 163 g per dag tot 628 g per dag. Deelnemers met een hogere inname waren gemiddeld jonger, rookten minder, liepen langer school en hadden een hogere energie- en calciuminname. 

De onderzoekers vonden geen verband tussen de consumptie van zowel vetrijke als vetarme zuivelproducten en de globale mortaliteit. Er werd eveneens geen verband gevonden tussen zuivelconsumptie en sterfte door hart- en vaatziekten of sterfte door kanker. Opvallend was de lagere mortaliteit door hart- en vaatziekten bij deelnemers met de hoogste consumptie van vetrijke zuivelproducten. Men veronderstelt dat calcium hierbij geen rol speelt maar dat melkvet bepaalde componenten (bv. geconjugeerd linolzuur) bevat die de negatieve effecten van verzadigde vetzuren zouden compenseren. Verder onderzoek naar het mogelijke positief verband tussen vetrijke zuivelproducten en sterfte door cardiovasculaire aandoeningen is bijgevolg noodzakelijk.

Bronnen

Bonthuis, M.; Hughes, M.C.B.; Ibiebele, T.I.; Green, A.C. & van der Pols, J.C. (2010). Dairy consumption and patterns of mortality of Australian adults. European Journal of Clinical Nutrition, 64, 569-577.

Ooms, W. (2010). Meer zuivel, minder hart- en vaatziekten. BCZ Bulletin, 15, 9.