Migraties op Empack?

Empack Brussel 2010 kende enkele accentverschuivingen ten opzichte van de vorige edities. Worden we daar beter van en hoe kan het nog beter worden?

Er heerste een gezellige drukte op de laatst Verpakkingsbeurs Empack (29/30 oktober 2010) te Brussel. Op t’eerste zicht een lichte terugval van Nederlandse bedrijven (wegens Macropackvolgende week), maar wel een duidelijke toename van bedrijven met vulsystemen. Deelnemers aan Empack konden ook gratis binnen in de zusterbeurzen Printing Technologies en Logistics en er was plaats voorzien voor Foodtechnologies en samenwerking met Flanders Food Technology Day (FFTD) voor de organisatie van Symposia. 

Energiebesparing bij vulmachines en duurzame (hernieuwbaar en bioafbreekbaar) verpakkingsmaterialen blijven interesse opwekken, maar gezondheid blijkt nu ook veel belangrijker te worden al gebeurt dit onder druk van een aantal recalls en de versterkte aandacht van het federaal agentschap voor voedselveiligheid (FAVV). Naast microbiologische veiligheid voor levensmiddelen, wordt steeds meer aandacht geschonken aan de chemische veiligheid. Dit wordt merkbaar in het algemene streven naar kennis over migratie van bestanddelen uit verpakkingsmaterialen, bedrukkinginkten, of lamineerlijmen voor toepassingen in de levensmiddelenindustrie.

Dit kwam duidelijk tot uiting in het seminarie OFF set of set Off inhoudelijk verzorgd door Pack4Food in het kader van de FFTD. Een 60 tal aanwezigen volgden met aandacht de presentaties uit de academische wereld gebracht door Nutrifoodchem van de Vakgroep Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit aan de UGent (Bruno De Meulenaer, Agnieszka Owczarek en Liesbeth Jacxsens) en het Laboratorium voor aroma-onderzoek van KAHO St.Lieven (Patrick Dirinck). Daarnaast brachten enkele bedrijven meer inzicht in de verschillende druktechnieken ( Wim Buyle van Advanced Machinery) en Ink-jet UV uitgeharde inkten (Roel De Mondt van Agfa).Het onderwerp bleef verschillende dagen hangen in de gesprekken tussen bezoekers en standhouders! 

Meerdere malen werd verwezen naar de op til zijnde cursus: IVPV Food Packaging www.ivpv.ugent.be/opleidingen/aanbod/foodpack2010/index.htm

Deze cursus, verdeeld over verschillende modules, loopt over verschillende maanden en geeft de kans om zowel micro-biologisch als chemisch kennis te verwerven over voeding, verpakking en/of vulsystemen. Naast sprekers uit de academische wereld werden sprekers uit de bedrijfswereld uitgenodigd om de realiteit toe te lichten. Deelnemers kunnen een case uitbouwen in functie van eigen projecten. Hierbij kan beroep worden gedaan op advies van en ondersteuning door Pack4Food. www.pack4food.be

Aarzel niet om in te schrijven! Naast kennisopbouw is de netwerkwaarde niet te onderschatten! De problematiek is zo complex dat een multidisciplinaire aanpak noodzakelijk is. Er is zeker ruimte tot verbetering van de interactie tussen levensmiddel, verpakking en vulsystemen. Dit begint door de sectoren van elkaar te laten leren en door gezamenlijk projecten te realiseren. Dit is wat Pack4Food voor u kan betekenen.