Etnische smaaktrends

Nieuwe aroma’s en kruiden van over de grenzen hebben nog veel groeipotentieel. In 2007 werden wereldwijd 2077 producten met etnische smaken gelanceerd, in 2009 waren dit er al 3510.

Etnische producten worden steeds meer verkocht waardoor ook etnische smaken in veel producten gebruikt worden. Voornamelijk aan paste en noedels (13,2 %), sauzen (12,9 %) en tafelsauzen (7,1 %), pizza (12,1 %), bouillons en specerijen (9,9 %) en snacks (7,2 %) worden etnische smaken toegevoegd.

De 5 etnische smaken die het meest gebruikt worden zijn:

  • Italiaans (32.5 %)
  • Mexicaans (27,3 %)
  • Indisch (12,8 %)
  • Chinees (8,1 %)
  • Thai (4,8 %)

Als gevolg van het wereldkampioenschap 2010 is ook meer interesse in ‘spicy’ producten van Afrikaanse origine. Deze markt werd tot op vandaag genegeerd maar blijkt nu aan een opmars bezig.

           

 

Daarnaast blijkt ook de trend van extreme smaken aan een opmars bezig. In 2009 werden bijna dubbel zoveel producten gelanceerd met de label ‘extreem’ op ten opzichte van 2007. Voorbeelden hiervan zijn bv. Pringles chips met xtreme chili smaak, praliné intense van Côte d’or, groene thee intense van Lipton, Cola Rebell als ‘hottest’ cola in de wereld, enz.

Bron

Innova: www.innovadatabase.com