Robot voor visverwerking bezuinigt tijd en ruimte

Een nieuw systeem met robots combineert zowel het verwerken als verpakken van vis en garnalen. Deze manier van werken is sneller, vereist minder ruimte en optimaliseert het verpakkingsgewicht.

 

Volgens de Deense leverancier, Cabinplant A/S, laat hun systeem toe al de nodigeprocesstappen voor de verwerking van vis tot en met de verpakking automatisch uit te voeren terwijl de vis of de zeevruchten zich op een lopende band bewegen.

De processtappen - scheiding van kop en staart, verwijderen van ingewanden- worden uitgevoerd tijdens een 'pick-and-place' operatie waarbij individuele producten met een robot worden genomen, verwerkt, en achteraf in de verpakking worden geplaatst.

Het systeem is een geïntegreerd proces met een ononderbroken geautomatiseerde werking. Hierdoor worden in vergelijking met een traditionele serie van verwerkingseenheden heel wat hanteringsstappen geëlimineerd.

Systeemontwerp

Het compacte systeem is open en toegankelijk van alle kanten. Het bestaat uit een bak met een opgaande lopende band, een vibrerende band, een 'cel' met een batterij robots en een geavanceerd visiesysteem. (Figuur 1)


Figuur 1: Weergave van het volledig systeem met een laadbak, een opgaande rollende band, een vibrerende band, een cel met 5 robots een een verpakkingsband.

De opgaande band brengt de producten op de vibrerende band. Door de vibratie worden de producten verspreid over de gehele breedte en uitgelijnd volgens hun lengterichting alvorens ze op de lopende band terechtkomen. De producten worden door de robots gegegrepen en verwerkt en achteraf in de verpakking geplaatst.

Het visiesysteem bepaalt de positie en lengte van de individuele producten. Op basis van een geavanceerd software-algoritme wordt het gewicht geschat.

Het hele systeem, inclusief de robots, is gemaakt uit inox zodat het eenvoudig te reinigen is.

Robots

De lopende band brengt de producten binnen het bereik van de robots. Derobots grijpen de individuele producten en voeren de verschillende processtappen uit met hun multi-functionele kop. Een mes scheidt lichaam van kop en staart, of enkel van de kop bij garnalen. Vervolgens wordt een sterke zuiger ingebracht die de ingewanden verwijdert. (Figuur 2)

De robots plaatsen de verwerkte producten in de verpakkingen die ook op een lopende band bewegen. De producten worden optimaal gestapeld zodat zo weinig mogelijk ruimte verloren gaat.

Door rekening te houden met het individuele gewicht van de producten en de producten hierop te selecteren kan het verpakkingsgewicht geoptimaliseerd worden.

Figuur 2: De producten bewegen uitgelijnd op de lopende band. Robots met een multi-functionele kop voeren de verschillende processtappen uit en plaatsen de producten in de verpakking.

Bron

www.cabinplant.com