Snel ademhaling van groente en fruit meten

Perfotec introduceerde onlangs op Fruit Logistica de Respiratiemeter. Het handzame apparaat stelt verpakkers van versproducten in staat om zelf de ademhaling van hun verse product te meten. Dit is met name handig wanneer men wil gaan MA- verpakken.

MA-verpakking

MA (modified atmosphere) is een verpakking waarbij de gassamenstelling in de verpakking afwijkt van gewone luchtatmosfeer. Deze wijziging komt tot stand doordat de folie waarin het product verpakt is selectief permeabel is voor zuurstof en/of CO2, en doordat de groenten of het fruit in de verpakking door hun ademhaling gassen verbruiken of produceren: hierdoor kan een gassamenstelling ontstaan waarbij de vruchten beter bewaren. Hierop speelt MA in. De kunst bestaat er dus in om de ademhaling van het product en de doorlaatbaarheid van de folie op die manier met elkaar in evenwicht te brengen dat de ideale gassamenstelling ontstaat voor goede houdbaarheid.

Respiratiemeter

Nu heeft Perfotec een Respiratiemetr ontwikkeld waarmee snel van een bepaalde partij kan de respiratie worden bepaald. Binnen 4 uur bepaalt het systeem de zuurstofopname en CO2-afgifte van groente en fruit. Omdat respiratie nogal partij-afhankelijk is biedt dit systeem voordelen ten opzichte van het standaard uitgaan van de gangbare respiratiesnelheid van een bepaald standaardproduct. Vooraleer een bepaalde partij wordt verpakt kan deze eerst worden getest en op basis van de testresultaten wordt dan de filmpermeabiliteit bepaald.

Permeabiliteit “op maat”

Perfotec biedt eveneens het PerfoTec Lasersysteem aan met de unieke camerabesturing dat de mogelijkheid biedt om de doorlaatbaarheid van de verpakkingsfolie voor elk product te regelen, afhankelijk van de respiratie van het product per seizoen. Dat is uniek. De nauwkeurigheid van de ademhaling is direct vertaalbaar naar productspecifieke verpakkingen. Aantal en grootte van perforaties kan op basis van deze meting worden ingesteld. Zo maakt u in huis uw verpakking optimaal.

Groot is het gemak van de respiratiemeter, ook de winst in verlengde houdbaarheid en besparing in verpakkingskosten. De eerste drie systemen zijn de komende periode beschikbaar voor testen. Prijskaartje van de Respiratiemeter ligt om en bij 16.500 euro.

Bron

www.perfotec.com