hoe groot mag de diameter van een deksel zijn?

De kracht die nodig is om een deksel los te draaien van een glazen pot neemt toe naarmate de diameter van de pot stijgt, zo blijkt uit recent onderzoek. Daarenboven slagen slechts weinig consumenten erin om deksels met een grote diameter (85mm) los te draaien.

Het gemak waarmee een dop of deksel kan losgedraaid worden van een fles of een doos wordt meer en meer een onderzoeksthema. Dit is onder andere gelinkt met de stijging van de gemiddelde leeftijd van de consument, resulterend in een groter aandeel van de bevolking die moeite heeft om bepaalde verpakkingen vlot open te maken. Een recente studie op deksels voor potten toont aan dat de diameter een invloed heeft op de kracht die nodig is om deze potten open te maken.

In de studie werden drie diameters van deksels onderzocht: 55mm, 75mm, 85mm. In een eerste fase werd de maximale draaikracht gemeten die consumenten (meer dan 1000 proefpersonen) van verschillende leeftijden kunnen ontwikkelen op een deksel. Deze krachten werden vergeleken met de effectieve draaikracht die nodig is om deksels van de verschillende diameters los te draaien; deze metingen gebeurden op commercieel beschikbare verpakkingen. Uit de resultaten bleek dat de vereiste draaikracht sterk steeg met toenemende dekseldiameter onder andere te wijten aan een toename in omtrek en dus ook oppervlakte van de bovenkant van de pot, die contact heeft met de onderkant van het deksel. Verder bleken ook weinig consumenten erin te slagen om deksels met een grote diameter (85mm) los te draaien. In de groep van de 65-plussers slaagde niemand daarin. Bij de lagere diameters kon het merendeel van de personen genoeg draaikracht ontwikkelen.

Bij het optimaliseren van het verpakkingsconcept dienen verpakkers zeker ook niet uit het oog te verliezen dat een bepaalde kracht nodig is om verpakkingen af te sluiten. Dit is namelijk van uitermate belang voor de integriteit van de verpakking. Het is dus zaaks van op zoek te gaan naar het ideale evenwicht tussen gemakkelijk openmaken en het bewaren van de productintegriteit. Bovenstaand onderzoek toont aan dat de keuze van de diameter, in het geval van deksels, ook belangrijk kan zijn.

Bron

Yoxall, A., Langley, J., Janson, R., Lewis, R., Wearn, J., Hayes, S.A., Bix, L. 2010. How wide do you want the jar?: The effect on diameter for ease of opening for wide-mouth closures. Packaging Technology and Science, 23, 11-18.