Snelste robot ter wereld werkt voor de voedingsindustrie

Afgewerkte voedingsproducten dienen aan het einde van de productielijn van de transportband geplukt te worden en volgens een bepaalde volgorde en stapeling verpakt te worden. Automatisering van deze handeling laat een indrukwekkend staaltje robottechnologie zien.

Werking Producten van een transportband pikken en op een juiste wijze stapelen en sorteren in een geschikte verpakking, het lijkt een eenvoudige handeling maar bij de automatisering ervan komt heel wat technologie kijken. Er bestaan inmiddels robotsystemen die dit werkje kunnen uitvoeren en daarin zit heel wat mechanica, hoog performante bewegingscontrole, vision technologie, software en elektronica in geïntegreerd. De nieuwe Adept Quattro™ s650H robot toont aan dat de technologie verder blijft evolueren. Vooral qua snelheid van uitvoering lijkt alweer een stap vooruit te zijn gezet. De Quattro™ s650H (Figuur 1) is een zogenaamde delta-type robot maar dan wel een vierarmig parallel kinematische (in tegenstelling tot conventionele delta-type robots die drie armen hebben). De vier motoren dragen elk bij tot het maken van bewegingen en zorgen er ook voor dat het gewicht van de lading verdeeld wordt. Hierdoor kunnen hogere snelheden, een groter draagvermogen (max. 6 kg) en een algemeen beter prestatievermogen in het volledige werkingsgebied van de robot behaald worden. Dankzij geïntegreerde vision technologie functioneert de robot ook met de nodige precisie. Bovendien is zijn ontwerp specifiek afgestemd op het behandelen, samenstellen en inpakken van al of niet verpakte voedingsproducten.

Figuur 1: De Adept Quattro™ s650H robot

De snelste robot ter wereldVolgens Adept Technology is Quattro™ s650H de snelste robot ter wereld. Het record werd vastgesteld via een test waarbij de snelheid van handeling volgens een gestandaardiseerde parameter werd opgemeten. Meer in het bijzonder presteerde de Adept Quattro™ s650H robot zowat 300 cycli van 25mm x 300mm x 25mm per minuut.

Eigenschappen De robot moet het niet enkel van zijn snelheid en precisie hebben. Hij heeft nog andere eigenschappen die de voedingsindustrie van pas komen. Zo is hij flexibel in zowel zijn bewegingsmogelijkheden als in de range van producten die gemanipuleerd kunnen worden. Op het vlak van hygiëne beantwoordt hij aan hoge standaarden (IP66/67) en hij is dan ook goed reinigbaar.

VoordelenDe robot biedt voedingsproducenten mogelijkheden om hun productiviteit te verhogen. Bovendien valt de ‘cost-per-pick’ laag uit omwille van de hoge snelheid, precisie en betrouwbaarheid die bereikt worden. De flexibiliteit van de robot laat dan weer toe om in te spelen op veranderingen in de productielijn, zoals variërende producttypes of fluctuerende volumes. Door zijn compactheid neemt de robot weinig plaats in en het feit dat hij weinig bekabeling nodig heeft vergemakkelijkt zijn installatie.

In de praktijk De robot kan omgaan met zowel onverpakte (bijvoorbeeld kippenfilets, hamburgers, vis, worsten, pralines) als verpakte voedingsmiddelen (in verschillende maten en gewichten). De handelingen omvatten verplaatsen, sorteren, stapelen, precisie plaatsing of een combinatie hiervan en dat aan een indrukwekkende snelheid. Wie de robot aan het werk wil zien kan een kijkje nemen op volgende video.Goed om weten is dat de robot de enige in zijn soort is die goedgekeurd is door het US Department of Agriculture (ASDA) voor processing van vlees en gevogelte.

Nuttige LinkAdept Technology Benelux Regional Office 

BronneN