Fruit- en groentesnacks langer houdbaar dankzij coatings!

De Britse firma Agricoat NatureSeal Ltd., onderdeel van het Amerikaanse Mantrose-Haeuser, heeft een eetbare coatingtechnologie ontwikkeld, genaamd Natureseal®. Hiermee kan de houdbaarheid van versneden fruit en groenten verlengd worden. Denk maar aan appel- of wortelschijfjes, maar andere producten zijn ook mogelijk.

Convenience food aanbieden

We moeten de consument op zijn wenken bedienen en voorverpakte, versneden producten zijn daar een goed voorbeeld van. Appelschijfjes om uit het vuistje te eten, een pakje wortelschijfjes voor in de brooddoos,… de mogelijkheden zijn legio. Houdbaarheid speelt hier een belangrijke rol. Door het product te versnijden wordt het veel kwetsbaarder en gevoeliger voor bederf. Eetbare coatings en een aangepaste verpakking kunnen hier een oplossing bieden.


Appelschijfjes snack, te koop in NL

Coating NatureSeal®

Na de versnijding van het fruit/groenten worden de stukjes in een oplossing van NatureSeal® geleid: deze coating bestaat uit mineralen en vitaminen en is er vooral op gericht bruinverkleuring en zacht worden tegen te gaan. Er bestaan nog andere coatings die kunnen worden gebruikt, maar NatureSeal ® is commercieel op de markt en het procédé staat redelijk op punt. FTNON (Food Technology Noord-Oost-Nederland) heeft een apparaat ontwikkeld voor de toepassing van deze coating. Er bestaan tevens nog andere toestellen die coatings kunnen toepassen, die in België al in gebruik zijn.


Concrete toepassing van coating op uw bedrijf

Misschien is er een kant-en-klare coating op de markt die op uw bedrijf vrij snel kan geïntroduceerd worden. De technologische Adviesdienst van het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) helpt u graag bij de voorbereiding van een (gesubsidieerd) innovatieproject hieromtrent zodat u deze vernieuwing succesvol kan inzetten. Aarzel niet om ons te contacteren: 016-322732, ann.schenk@biw.kuleuven.be.

Toepassingswijze en aard van de coating berekenen en aanpassen aan het tuinbouwproduct

De coating van een wortelschijfje hoeft niet per definitie dezelfde te zijn als deze van een appelschijf. De intrinsieke eigenschappen van het wortelschijfje en het appelschijfje verschillen immers toch ook en dit kan ertoe leiden dat ze ofwel een verschillende coating nodig hebben, ofwel een andere dikte, … Dergelijke berekeningen omtrent welke coating zou passen bij resp. de wortel of de appel kunnen we uitvoeren bij VCBT-MeBioS. We deden dit in het verleden reeds voor bepaalde coatings. Bedrijven die interesse hebben in deze berekeningen en een project hierrond, kunnen zich richten naar ann.schenk@biw.kuleuven.bevoor meer informatie.