Wat ik onthoud als ik eet

Zou het niet interessant zijn mocht je weten wat de consument onthoudt en dus percipieert als hij jouw product gegeten heeft? Let hij op de zoetheid, onthoudt hij eerder de textuur of vindt hij het aroma het belangrijkst?

Onderzoekers uit verschillende wetenschappelijk instellingen (INRA; Frankrijk, universiteit van Milaan; Italië en Wageningen universiteit & research; Nederland) bundelden hun krachten en onderzochten het voedselgeheugen. Wat we onthouden over eten is blijkbaar niet altijd hetzelfde. Voor het ene product is het de zoetheid waar we opletten, voor het andere product is het de textuur die in ons geheugen gegrift staat, voor nog een ander product blijft vooral het aroma hangen.

Het voedselgeheugen voor sensorische kenmerken is geen universeel fenomeen, maar is afhankelijk van het sensorische kenmerk en het product


Een algemene tendens is wel dat het geheugen sommige attributen systematisch anders onthoudt, bv minder zoet of dikker dan het werkelijk was. Dit fenomeen wordt beschreven als ‘geheugenshift’. De geheugenshift kan versterkend of verzwakkend zijn. De richting dat hij uitgaat kan nog niet voorspeld worden. Vermoedelijk hangt het wel af van een aantal factoren, zoals leeftijd.

Waarom het geheugen belangrijk is bij de appreciatie van voedsel

Het voedselgeheugen zorgt ervoor dat we continu sensorische informatie van producten met elkaar vergelijken en bijschaven. Hierdoor creëren we een bepaald verwachtingspatroon bij het eten van voeding dat dan ook een invloed heeft op de sensorische en hedonische perceptie en waardering van voeding.


Bron

Different sensory aspects of a food are not remembered with equal acuity. Morin-Audebrand et al. 2009. Food Quality and Preference 20: 92-99. (doi: 10.1016/j.foodqual.2007.09.003)