Drinktec 2009, voorbeschouwingen, het bezoek zelf en nabeschouwingen

Dit jaar dan toch besloten om te gaan. Klopt het wat er allemaal gezegd wordt? Hoe worden wij er naar toe gelokt? Wat zijn de belangrijke thema’s? Wie laat zich daar zien? Wat breng je allemaal mee naar huis? Wat is er echt belangrijk op dit ogenblik?

Het is niet zo dat op al deze vragen een antwoord kan worden gegeven omdat iedereen zulke evenementen op een andere manier en vanuit zijn eigen invalshoek bekijkt. Buiten de gewone mailings van organisatoren of gratis ingangsticketten aangeboden door potentiële leveranciers konden we een voorbeschouwing lezen in VMT nr 18/19 van 4 september 2009.

In het artikel over Drinktec 2009 wordt onze aandacht getrokken door trefwoorden zoals verpakkingen / plastics / slinkende grondstof / etiket / lichtgewicht / snelheid en flexibiliteit / zuivel

Daar tegenover staat een artikel in Soft Drinks International van September 2009 dat ons systematisch begeleid van de machineproducenten over de verpakkingsmaterialen naar de ingrediënten. Ook hier werd de nadruk gelegd op de lichtgewicht PET-flessen.

Voor het bezoek zelf had ik slechts 1 dag voorzien. Een lijstje met 10 contacten die ik zeker wou spreken en ik ben er amper doorgeraakt. De beurs is vrij groot en er worden diverse aspecten over het vullen van vloeibare levensmiddelen toegelicht. Het is juist dat PET een allesoverheersende indruk geeft, alhoewel het glas toch ook nog op een stevig aantal vierkante meters wordt tentoongesteld. Lichtgewicht PET wordt ook benadrukt, maar daarnaast stellen verschillende producenten van vulsystemen combinaties van machines voor. Er wordt electron-beam gepromoot om pouches of voorgevormde stazakjes te desinfecteren (interessant voor aseptisch vulsystemen) en Velcorin wordt bevestigd als desinfectiemiddel om een aantal producten zoals thee, wijn, frisdranken te desinfecteren zodat er geen duur aseptisch vulsysteem nodig is om het product lang houdbaar te maken. Naast het bezoek aan verschillende standen zijn gesprekken met oude bekenden altijd verhelderend om in te schatten in welke mate nieuwe concepten succesvol kunnen worden in de markt.

Bij terugkeer stel ik vast dat ik een aantal actiepunten heb opgestapeld. Allemaal dingen die interessant kunnen zijn voor één of verschillende van onze Pack4Food leden . Gelukkig is de start en netwerkavond van Pack4Food 22 september achter de rug en kunnen wij daar nu echt werk van maken.

Bronnen

  • VMT jaargang 42 4 september 2009 nr 18/19
  • Soft Drinks International September 2009
  • Pack4Food