Gevoel van verzadiging dankzij hormoon GLP-1

Het eten van een maaltijd met een lage glycemische index (GI) zorgt er voor dat de productie van hormonen in de darm gestimuleerd wordt. Deze toename in hormonen leidt tot verzadiging en het gevoel ‘vol te zitten’.

Om dit te onderzoeken werd het effect op de darm hormonen van een maaltijd met lage GI vergeleken met een maaltijd met hoge GI.

Glycemische index of GI

De GI geeft informatie over hoe snel de koolhydraten uit een bepaald voedingsmiddel verteerd en geabsorbeerd worden. Het is een manier om de relatieve toename van de bloedglucosespiegel na consumptie van levensmiddelen aan te geven. Een maaltijd met lage GI wordt langzamer verteerd en leidt minder snel tot een verhoging van het glucosegehalte in het bloed in vergelijking met een maaltijd met hoge GI.


Het hormoon glucagon-like peptide 1 (GLP-1) en het hormoon peptide YY (PYY) worden in de darm geproduceerd. Deze hormonen zorgen voor het gevoel van verzadiging. Het directe verband tussen een maaltijd met hoge of lage GI en de gehaltes van deze hormonen werd nog niet eerder bestudeerd. Onlangs werd een groep van 12 proefpersonen onderwerpen aan maaltijden met hoge en lage GI. De gehaltes aan GLP-1, PYY en insuline in het bloed werden opgevolgd.

Uit de resultaten blijkt dat na het eten van een lage GI maaltijd de gehaltes aan GLP-1 20 % hoger waren en de gehaltes aan insuline 38 % lager waren dan bij een maaltijd met hoge GI.


GLP-1

PYY

Insuline

Lage GI

4839 ± 1831

3486 ± 563

10 088 ± 4757

Hoge GI

3865 ± 1630

3448 ± 631

16 245 ± 7600


Hier uit volgt dat het eten van een maaltijd met een lage GI leidt tot een hogere productie van GLP-1, wat op zijn beurt leidt tot het verzadigingsgevoel.

Bronnen

  • Energy intake and appetite are suppressed by glucagon-like peptide-1 (GLP-1) in obese men. Int J Obes Relat Metab Disord. 1999; 23(3):304-11
  • Effect of single high vs low glycemic index (GI) meal on gut hormones. Endocrin Abstracts (2009) 19 OC 17