Verlenging van de houdbaarheid van groenten en fruit met behulp van een nieuw soort ethyleenvanger

Controle van ethyleen is cruciaal in het verlengen van de houdbaarheid van veel verse tuinbouwproducten. Sinds kort is er een nieuwe ethyleenabsorber op de markt die efficiënter ethyleen vangt dan de klassiek gekende producten. Dit biedt nieuwe perspectieven voor verpakken, bewaren en transport van verse groenten en fruit.

Werkwijze

E+ ethylene remover is zijn naam: de nieuwe ethyleenvanger werkt niet zoals de klassieke producten met kaliumpermanganaat maar bestaat uit een palladium geïmpregneerd zeoliet. Hij is verkrijgbaar als sticker die aan de binnenzijde van een verpakking gekleefd kan worden. Zodra hij is aangebracht begint de absorptie van ethyleen. Voor veel producten wordt de houdbaarheid verlengd indien de ethyleenconcentratie zo laag mogelijk gehouden wordt. Vooral bladgroenten, witloof, peer, aardbei, tomaat, broccoli zijn dankbaar voor het ethyleenvrij houden van de bewaaromgeving.

Onderzoekservaringen

Onderzoek aan de Universiteit van Cranfield (UK) uitgevoerd door Dr. Leon A. Terry geven aan dat de nieuwe ethyleenvanger tot 50 keer meer effectief is in de reductie van exogeen (door andere vruchten geproduceerd) ethyleen. Dergelijk exogeen ethyleen kan bijvoorbeeld in een gemengd transport ervoor zorgen dat een ethyleengevoelig product dat zelf niet veel ethyleen produceert, zoals bv. witloof, schade oploopt indien het vervoerd word in combinatie met een ethyleenproducerend product bv. appelen. Ook endogeen geproduceerd ethyleen wordt met succes weggevangen.

De ethyleengehalten in de verpakkingen geven duidelijk aan dat de ethyleenscavenger zijn werk prima doet. Bovendien werden voor enkele tuinbouwproducten reeds spectaculaire resultaten geboekt op gebied van kwaliteitsbehoud. Enkele voorbeelden hiervan zijn banaan, avocado en aardbei (Terry, L.A. et al., 2007. Postharvest Biology and Technology 45 : 214-220).

De laatste onderzoeksresultaten hiervan werden deze week voorgesteld op het Controlled Atmosphere/ Modified Atmosphere congres in Antalya (Turkije).

Andere toepassingsvormen

VCBT kijkt nog na of er ook mogelijkheden zijn om dit product te gebruiken als ethyleenscrubber in koelcellen of vrachtwagens. Ook de wetgeving omtrent de eisen voor het aanbrengen van een sticker aan de binnenzijde van de verpakking wordt nagegaan.