Emulgatoren: alternatieven voor arabische gom

De beschikbaarheid van arabische gom fluctueert. Daarom gaat met op zoek naar alternatieven die een meer continue aanvoer zouden kunnen hebben. Ondermeer saponinen, gom-extracten uit maïs, mannanen en pectine worden naar voor geschoven als altneratieven.

Saponinen

National Starch introduceert de emulgator Q-naturale in Europa. Het gaat om quinaia saponinen, extracten uit de Quillaja saponaria boom. Deze emulgator zou voornamelijk interessant zijn voor toepassing in dranken. Q-naturale wordt aangeboden onder vloeibare vorm en zou eenvoudig zijn in gebruik (snelle dispersie). De emulgator zou een goede performantie hebben: bij een lage dosering kan een goede stabiliteit worden behaald bij lage temperatuur en kamertemperatuur. Tevens zou er een goede pH-stabiliteit zijn. In emulsies met een hoog oliegehalte zou Q-naturale superieur zijn t.o.v. arabische gom.

Q-naturale is bio-gecertifieerd en heeft in de VS een FDA-goedkeuring.

Gommen uit maïs

Onderzoekers van het United States Department of Agriculture zien potentieel in een gom geëxtraheerd uit de vezelfrakties van maïs. Met bepaalde gom-extracten konden ze met slechts 0,25% gom stabiele emulsies maken van sinaasappelolie (5% olie). Ze gaven aan dat de gom-extracten een potentieel alternatief zou zijn voor arabische gom.

Mannanen uit hout

Ook een nieuw type mannanen, afkomstig van hout, wordt aangedragen als goede stabilisatoren voor olie-in-water emulsies. Ze zouden een alternatief kunnen vormen voor de courante mannanen (o.a. guar gom, Konjac galactomannan, johannesbroodpitmeel). De uit hout geïsoleerde mannanen konden bijna eenzelfde performantie behalen als arabische gom. Op dit ogenblik bevinden deze type mannanen zich nog volop in de onderzoeksfase. Het is nog niet bekend of ze in voeding zullen mogen worden toegepast.

Pectine

Pectine, dat al ruime toepassingen kent in levensmiddelen, wordt ook naar voren geschoven als alternatief. Onderzoekers uit Maleisië toonden aan dat in een sinaasappeldrank de substitutie van 20% van de arabische gom door 3-4% pectine resulteerde in een verhoogde bewaarstabiliteit.

Bronnen

  • National Starch launches quillaia emulsifier in Europe.
  • Yadav Madhav P., Johnston David B. en Hicks Kevin B. (2007). Structural Characterization of Corn Fiber Gums from Coarse and Fine Fiber and a Study of Their Emulsifying Properties. J. Agric. Food Chem., 55 (15), pp 6366–6371
  • Mikkonen K.S., Tenkanen M., Cooke P., Xu C., Rita H., Willfor S., Holmbom B., Hicks K.B., Yadav M.P. (2009). Mannans as stabilizers of oil-in-water beverage emulsions. LWT - Food Science and Technology, Volume 42, Issue 4, Pages 849-855
  • Mirhosseini Hamed, Tan C.P., Aghlara A., Hamid N.S.A., Yusof S., Chern B.H. (2009). Influence of pectin and CMC on physical stability, turbidity loss rate, cloudiness and flavor release of orange beverage emulsion during storage. Carbohydrate Polymers, Volume 73, Issue 1, Pages 83-91