Belgische smaakcultuur

Peter Scholliers schrijft een boek ‘Food Culture in Belgium’ over Belgische eetgewoontes en wint hiervoor de cultuurprijs!

Het boek van Peter Scholliers kadert in een reeks over de eetgewoonten in de wereld: 'Food culture around the world'. De Amerikaanse uitgeverij Greenwood Books geeft deze reeks uit en vroeg Peter Scholliers om voor België een boek te schrijven.

Als je in het buitenland bent en je vraagt wat typisch eten is voor België dan krijg je steevast antwoorden als bier, wafels en chocolade. Maar uiteraard heeft België een frietcultuur opgebouwd. Je vindt immers in heel België in elk dorp wel één of meerdere frietkoten met de typische dikke en krokante frieten. Eens je over de landsgrenzen bent, worden deze frietkoten echte rariteiten. ook bier heeft in België een eigen cultuur. Dit product wordt hier niet alleen gedronken maar wordt ook vaak gebruikt als ingrediënt bij het koken.

Dit zijn de typische voorbeelden die in het buitenland gekend zijn. Maar in het boek komt meer naar voor dan enkel dat. Een overzicht van de Belgische gewoontes, zowel vandaag als gisteren, worden beschreven zoals bijvoorbeeld een ontbijt met een boterham met confituur, dichtgeklapt en in twee gesneden. Ook de verschillen tussen de landsdelen. Zo zweren de Walen bij boter, terwijl de Vlamingen steevast margarine gebruiken. Vlamingen kiezen eerder voor vis, Walen voor wild en kalkoen.

Dagdagelijkse routine, consumptiestatistieken, en trends komen ook aan bod en dit in goed gestructeerde hoofdstukken over de geschiedenis, belangrijkste voeding en ingrediënten, koken, typische maaltijden, wat bij speciale gelegenheden, de uit-eten cultuur, ons typisch dieet en gezondheid.

Peter Scholliers is professor Sociale en Economische Geschiedenis van de 19e en 20steeeuw en verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij houdt zich bezig met maaltijdbereidingen, ingrediënten en manieren van eten in verleden en heden. Voor dit boek heeft hij in Hasselt de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Smaakcultuur ontvangen uit handen van minister van Cultuur Bert Anciaux.


Bron

Het laatste nieuws, Greenwood Publishing group