Bacteriofagen gaan nu ook de strijd aan met E. coli, Salmonella en Campylobacter

Er zijn reeds commerciële bacteriofagen op de markt die ingezet kunnen worden tegen Listeria monocytogenes. Binnenkort komen er ook bacteriofagen die de E. coli, Salmonella en Campylobacter contaminatie bij rund en kip met 85 tot 95% zou moeten reduceren.

Chr. Hansen bekwam bij het Indisch/Canadese GangaGen technologie voor het aanmaken van faagproducten die E. coli, Salmonella en Campylobacter bestrijden. De bacteriofagen worden vlak voor het slachten van runderen of kippen toegediend aan de dieren waardoor de contaminatie risico’s aanzienlijk dalen. Deze behandeling is kort en zonder risico’s voor de mens.


Bacteriofagen

Bacteriofagen of kortweg fagen zijn virussen die specifiek bacteriën aanvallen. Dit heeft het grote voordeel dat ze totaal onschadelijk zijn voor plantaardige of dierlijke cellen. Net zoals andere virussen zijn fagen heel eenvoudig opgebouwd en bestaan ze uit een RNA- of DNA streng die omgeven wordt door een eiwitmantel.

Elke faag bestaat uit een DNA bevattend hoofdgedeelte en een staart om zich aan de bacterie vast te hechten. Eens vast, wordt het DNA in de gastheer in de cel geïnjecteerd welke vervolgens de instructie geeft het virus meermaals te kopiëren. Uiteindelijk barst de cel open en komen nieuwe viruspartikeltjes vrij.


Chr. Hansen plant om het product tegen E. coli, na wettelijke toelating, te lanceren in Noord-Amerika en daarna in Australië, China en Europa. De producten tegen Salmonella en Campylobacter zijn nog in een ontwikkelingsstadium en zullen na ontwikkeling en goedkeuring wereldwijd gelanceerd worden.

Eerdere artikels

  • 2008/06/26 Faagtherapie als alternatief voor antibiotica in de landbouw?
  • 2007/09/27 Listeria faag krijgt GRAS status
  • 2006/09/14 Bacterie-eters van virale oorsprong goedgekeurd
  • 2006/05/18 De opmars van een nieuwe generatie antibacteriële stoffen”

Bronnen

  • Foodnavigator
  • www.chr-hansen.com