Verpakking met een geurtje?

Het is gekend dat verpakkingen regelmatig zorgen voor off-flavours in voedingsproducten. Maar omgekeerd kunnen met nieuwe technologie verpakkingen ook ingezet worden om gewenste geuren aan het product toe te voegen, of off-flavours net te maskeren.

De Amerikaanse firma ScentSational Technologies komt namelijk met een technologie naar voor waarbij geëncapsuleerde aromatische componenten in de polymeerstructuur van de verpakking worden geïntegreerd, die dan aan de omgeving kunnen worden vrijgegeven. Volgens de producent kunnen verpakkingen geconstrueerd worden die geur afgeven aan de binnenkant, buitenkant, of beide, en dankzij de nodige barrièrelagen blijven de geurcomponenten ook waar ze moeten, zonder migratie naar de andere kant van de verpakking.

Dus enerzijds kunnen deze verpakkingen hun geur afgeven binnenin de verpakking, in de headspace en aan het product zelf. Deze technologie biedt enkele interessante mogelijkheden voor de voedingsindustrie. De aromatische moleculen in de verpakking zijn dankzij het encapsulatieproces namelijk vaak stabieler dan diegene in het product zelf, die onderhevig zijn aan allerlei fysische en chemische interacties met de andere ingrediënten in het product. Bijgevolg zal een verlies aan smaak kunnen gecompenseerd worden doordat vanuit de verpakking “vers” aroma aan het product wordt toegevoegd. Hierdoor zal het product langer een “verse” indruk geven aan de consument, een belangrijk aspect voor de houdbaarheid.

Daarbij komt nog dat het aroma in de headspace een aangename indruk kan geven aan de consument wanneer deze de verpakking opent. Het biedt zelfs mogelijkheden om suiker-, zout- en vetgereduceerde producten een compenserende geur mee te geven van respectievelijk een zeer zoet, een romig (zoals boteraroma), of een zoutig aroma (zie ook het artikel in STW 22/01/2009: Nabootsen van smaken en sensaties met een aroma). Ook kan het aroma van het product aangevuld worden met een geurcomponent in de verpakking, waardoor het product een extra dimensie krijgt.

De verpakkingen kunnen ook gebruikt worden om ongewenste geuren te maskeren, en off-flavours die normaal afkomstig zijn van verpakkingen te verminderen.

Anderzijds is er dus ook de mogelijkheid om verpakkingen te creëren die een aantrekkelijke geur afgeven langs de buitenkant, of langs binnen- en buitenkant. Dit kan als een handige marketingtool worden gebruikt, om bijvoorbeeld die ene fles frisdrank nét iets meer te geven dan de andere. De vraag rest dan wat de gevolgen zouden zijn in de supermarkt, wanneer iedere producent – van voedingsmiddelen en daarbuiten – dit zou beginnen toepassen…

Bron

ScentSational Technologies – http://scentsationaltechnologies.com