Welke trends kunnen we verwachten in 2009?

De Amerikaanse culinaire website epicurious.com heeft een voorspelling gemaakt van de nieuwe trends voor 2009 in de voeding. De economische crisis zit er alvast voor iets tussen.

De recessie heeft zo zijn weerslag op de keuzes van de consumenten. Soberheid is alomtegenwoordig, maar kwaliteit blijft desondanks toch belangrijk, en ook gezondheid blijft in belang stijgen. Dit uit zich in de opkomende trends, die hier alvast op een rijtje zijn gezet.

Back to basics

Het duurder worden van producten en grondstoffen heeft als gevolg dat mensen naar goedkopere manieren gaan zoeken om toch lekker te kunnen eten. Promotionele acties en koopjes doen het goed, en ook de moestuintjes worden weer volop benut. “Bio” is even een luxe die we ons niet kunnen permitteren, maar anderzijds beginnen mensen weer te kijken naar de seizoensgroenten, wat niet alleen duurzaamheid ten goede komt, maar ook de portemonnee. En waarom het onszelf moeilijk maken met ingewikkelde recepten uit de moleculaire gastronomie, wanneer stoofpotjes en “stoemp” veel eenvoudiger, goedkoper en toch ook lekker zijn?

Wereldkeuken?

Lokaal en kleinschalig is populair, maar we zijn de rest van de wereld nog niet volledig vergeten. Hoewel ook hier in het budget gesnoeid wordt. Verse vis om rauw op te eten, ofte sushi, kan niet meer door de beugel, dus eten we wel noedels als het om de Aziatische keuken gaat. Verder zijn we de Thaise keuken nu wel een beetje beu, in Zuid-Amerika hebben we alvast nieuwe mogelijkheden ontdekt.

No more Mojito

Los van de recessie zijn er ook nog enkele opvallende evoluties. Na een overdosis munt en Mojito’s hebben we gember ontdekt. Gemberbier, gemberthee en gembercocktails veroveren de wereld.

Ook de frituurketel moet eraan geloven. Een frietje blijft lekker, maar we gooien niet meer eender wat in het frituurvet, want op de barbecue of boven de rookmachine lukt ook wel. De mogelijkheden zijn zelfs uit te breiden naar de zoetwaren als we het flamberen meetellen – want gefrituurde mars-bars bleken toch niet zo’n denderend succes. En op de koop toe is het minder vet en dus “gezonder”. Die dioxines zijn we toch al lang vergeten.

Bron

Cury JO (2008) Epicurious predicts top 10 Food Trends for 2009. [http://www.epicurious.com/]