Innovatieve camera krijgt gouden medaille

Een nieuw camera-gebaseerd systeem combineert het tellen van eieren met individuele gewichtsbepaling en kwaliteitsbeoordeling. Een prestatie die beloond werd met een felbegeerde gouden medaille op EuroTier 2008.

De zogenaamde EggCam, ontwikkeld door het Duitse bedrijf Big Dutchman International GmbH is een volledig nieuw systeem voor de kwaliteitscontrole van eieren. Het is in staat om het tellen van eieren te integreren met het bepalen van het gewicht van individuele eieren en het opmeten van eierschelpkwaliteit (vervuiling). Een video-gebaseerde sensor, die individuele opnames neemt van elk ei, vormt de basis van het systeem. De verzamelde informatie wordt in gedigitaliseerde vorm opgeslagen en kan verwerkt worden zodat het systeem zich ook presenteert als management tool.

Op de net afgelopen EuroTier beurs, één van de belangrijkste platformen waar vernieuwende oplossingen gepresenteerd worden, werd EggCam als meest toonaangevende innovatie erkend. In de huidige systemen worden de eieren mechanisch of elektronisch geteld zonder automatische gewichtschecking. Kwaliteitscontrole gebeurt in de meeste gevallen met het oog en vervuilde eieren worden vaak nog met de hand verwijderd.Deze manuele inspectie (‘candling’) van eieren vormt een bottleneck in het eisorterings en -klassificatieproces, waarvoor EggCam nu een oplossing biedt.

Nuttige link

EuroTier 2008

Bronnen