Emotionele smaken

Consumenten kiezen steeds meer voor producten die ze kunnen associëren met een bepaald gevoel of sensatie. Dit is ook terug te vinden in de huidige smaaktrends.

Emoties spelen een belangrijke rol wanneer consumenten voor een product kiezen. Een lekkere smaak alleen staat niet langer garant voor succes, het product moet ook inspelen op het gevoel dat de consument ermee associeert. Chocolade wordt reeds lang in verband gebracht met genieten en champagne met luxe, maar meer recent zijn de “nostalgische”, avontuurlijke en exotische smaken.

Comfort food

Smaken die een gevoel van nostalgie oproepen, uit “de goede oude tijd” zijn kenmerkend voor artisanale producten. Consumenten willen producten die hen het gevoel geven dat ze op natuurlijke wijze zijn geproduceerd. Tegenwoordig wordt de lijn ook doorgetrokken naar smaken waar natuur en gezondheid samengaan, met een sterk “wellness”-karakter. Voorbeelden van dergelijke smaken zijn bosbessen, aloë vera en citrussmaken, en zijn erg in trek bij de jongere bevolking met een druk leven.

Avontuurlijke combinaties

Anderzijds wil de moderne consument ook zijn grenzen verleggen, en verrast worden met nieuwe, spannende smaken en unieke combinaties. Enkelvoudige smaken, zoals gewoon chocolade of vanille, zijn niet langer voldoende om de aandacht van de consument te trekken. Tegenwoordig moeten het combinaties zijn van chocolade met veenbessen, of Tahitiaanse vanille met honing. Aromaproducenten gaan hierin zelfs nog veel verder en creëren smaakcombinaties zoals zeezout met gerookte thee, gekonfijte gember met pistache of mandarijn met tijm. Ook maken consumenten uit onze huidige multiculturele samenleving steeds meer kennis met gerechten en smaken van over de hele wereld en uit verschillende culturen, smaken die zij ook willen terugvinden in dagdagelijkse producten.

De keuze van de consument

De gelegenheid waarin producten geconsumeerd worden bepaalt grotendeels de keuze. De mensen gaan steeds vaker uit eten en verwachten daar nieuwe smaken te ontdekken, en niet alleen in restaurants. Ook broodjeszaken, fastfood restaurants en supermarkten worden verondersteld deze trend te volgen.

Ook de levensfase is belangrijk voor het bepalen van keuzes. Kinderen worden voornamelijk beïnvloed door hun ouders qua smaakvoorkeuren. Jongeren, die vaak met de moderne smaken in contact komen, willen zelf beslissen aan de hand van eigen ervaring. Bij volwassenen wordt de keuze meer bepaald door culturele aspecten, en ouderen, die hun hele leven weinig nieuws hebben gezien, zijn de standaard smaken beu en hebben nood aan variatie.

Bron

Gajendran S. (2008) Consumer trends in the flavor industry. Frost & Sullivan.