Druiven als bescherming tegen te hoge bloeddruk

Bloeddruk kan stijgen door te veel zout te eten! Blijkt nu dat een bestanddeel uit druiven, de bloeddruk terug kan laten dalen

Steven Bolling van de Universiteit van Michigan vond dat ratten die een zoutrijk dieet kregen extra aangereikt met druivenpoeder een lagere bloeddruk, een betere hartfunctie, minder ontstekingen en minder spier schade hadden dan ratten die een zoutrijk dieet kregen zonder extra druivenpoeder. Blijkbaar zijn het voornamelijk de flavanoïden die verantwoordelijk zijn voor de daling van de te hoge bloeddruk. Deze flavanoïden kunnen een direct anti-oxidant effect hebben of een indirect effect uitoefenen op de celfuncties. Het zou ook kunnen dat ze zowel direct als indirect werken. Deze flavanoïden komen voor in alle delen van de druif – huid, vlees, zaad – die gebruikt werden om het poeder te maken.

Deze studie ondersteunt eerdere studies die ook de gezondheidsbevorderende werking van druiven en druivenproducten aantoont.

Zout

Zout is misschien wel een vitaal nutriënt en noodzakelijk voor verschillende lichaamsfuncties, toch is een te hoge inname slecht voor de gezondheid. Een te hoge zoutinname zou verantwoordelijk zijn hypertensie (te hoge bloeddruk). Hypertensie is een zeer belangrijke factor voor cardiovasculaire ziektes, een aandoening die in Europa voor ongeveer 50% mortaliteit zorgt.


Het onderzoek

In de studie werd gewerkt met mannelijke Dahl ratten. Deze waren speciaal gekweekt om zout geïnduceerde hypertensie te ontwikkelen. Ze werden op basis van hun dieet onderverdeeld in 5 groepen:

 • Zoutarm dieet
 • Zoutarm dieet met druivenpoeder
 • Zoutrijk dieet
 • Zoutrijk dieet met druivenpoeder
 • Zoutrijk dieet met bloeddruk medicatie (hydrazine)

Dit dieet werd gedurende 18 weken aan de ratten gegeven.

De resultaten

 • De ratten die een zoutrijk dieet kregen met druivenpoeder, kregen een hoge bloeddruk na verloop van tijd. Maar hun systolische bloeddruk (bovendruk) was lager dan bij de ratten die een zoutrijk dieet kregen zonder ander toevoegingen.
 • De ratten die in hun dieet hydrazine kregen, kregen geen hoge bloeddruk. Hun hart was niet bestand tegen schade. Dit was wel het geval bij de ratten die druivenpoeder kregen (zie puntje 3).
 • Afwijkingen op grootte, gewicht en functionering van het hart werd gemeten omdat deze karakteristiek zijn voor hartfalen. De onderzoekers vonden dat de ratten met het druivenpoeder aangereikte zoutrijke dieet minder afwijkingen vertoonden dan deze met het hydrazine zoutrijk dieet. Het was zelfs zo dat de ratten die druivenpoeder kregen, meer bloed rondstuurden wat wijst op een verbeterde hartfunctie.
 • De ratten met het zoutrijk dieet met druivenpoeder hadden minder ontstekingsindicatoren en hadden minder oxidatieve schade opgelopen dan ratten die hydrazine bij hun dieet kregen. Ook de ratten met een zoutarm dieet aangereikt met druivenpoeder hadden minder ontstekingsindicatoren dan de ratten die enkel een zoutarm dieet kregen.

Uiteraard is verder onderzoek nodig bij de mens.

Bronnen

 • NutraIngredients
 • E. M. Seymour, A.A.M. Singer, M.R. Bennink, R.V. Parikh, A. Kirakosyan, P.B. Kaufman, S.F. Bolling, October 2008. “Chronic Intake of a Phytochemical-Enriched Diet Reduces Cardiac Fibrosis and Diastolic Dysfunction Caused by Prolonged Salt-Sensitive Hypertension”. Journal of Gerontology: Biological Sciences, Volume 63A, 10: 1034-1042