Is het zuur, of toch zoet?

Een besje uit Ghana maskeert de zure smaak van producten. Meer nog, het maakt hen zoet!

De Ninja Berry, ook wel miracle of mysterious fruit genoemd, komt uit Ghana. De wetenschappelijke naam is Sideroxylon dulcificum. Dit besje laat citroen naar sinaasappelen smaken en karnemelk naar melk. Het zoete effect van de bes kan zelfs enkele uren aanhouden.

De bes wordt verwerkt in tabletjes van Miracle Fruit. Hierdoor wordt de houdbaarheid verlengt. Per tablet zijn er 3 besjes gebruikt. En een tablet is 100% uit deze besjes vervaardigd.

Een aantal voordelen van een tabletje Miracle fruit:

  • Het neemt de drang naar zoet weg. Als je zo’n tabletje inneemt en daarna een aardbei opeet, gaat deze zo zoet smaken dat je geen zin meer hebt in nog meer zoet.
  • Het verbetert de smaak van mensen die chemotherapie gekregen hebben. Namelijk chemotherapie tast de smaakpapillen aan en door het eten van dergelijke tabletjes, proef je terug beter. Dit wordt reeds in Florida gedaan bij kankerpatiënten!
  • Het verrijkt de smaak in cocktails. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat het het alcoholgehalte kan verlagen en dat je de dag erop fris opstaat zonder kater!

Hoe werkt het?

Op de tong zitten smaakpapillen voor zuur, zoet, zout, bitter en umami. Het tabletje smelt op de tong en vormt een film. Het laagje dat gevormd wordt, gaat ervoor zorgen dat de zure smaakreceptoren geblokkeerd worden. Het actieve ingrediënt is een glycoproteïne, myraculin. Dit zorgt ervoor dat zuren plots zoet smaken! Het effect duurt ongeveer 15 min tot 1 uur. Door het drinken van bijvoorbeeld hete thee, verdwijnt de film van de tong en dus ook het effect van het tabletje.

Is het veilig?

Momenteel wordt de veiligheid van het tabletje nog verder onderzocht in TNO. Maar tot nu toe zijn er nog geen allergische reacties opgemerkt. Het besje wordt al 200 jaar in Afrika gegeten. Het wordt reeds 2 jaar verkocht in Japan en is daar goedgekeurd.

Het wondermiddel is populair in Amerika, Engeland en Japan.

Bron

www.ninjaberry.nl