Wat kan een verpakking ons vertellen?

Nieuwe ontwikkelingen op gebied van intelligente verpakkingen zorgen niet enkel voor bederfindicatoren, maar ook voor extra promotionele informatie die af te lezen is met behulp van GSM.

Een verpakking dient verschillende functies te hebben, waarbij de informatieve functie meer en meer belangrijk wordt. Naast het klassieke etiket en de bedrukking tracht men de consument ook meer informatie mee te geven omtrent de actuele kwaliteit van het levensmiddel. Naast indirecte systemen zoals tijd-temperatuur-indicatoren wordt er meer en meer onderzoek uitgevoerd naar directe systemen, waaronder indicatoren die bacteriën of bederfmetabolieten detecteren.

Zo heeft het Amerikaanse onderzoeksinstituut Battelle een sensor ontwikkelt die reageert op amines met een verkleuring van geel naar rood tot gevolg. Volgens de onderzoekers kan deze sensor toegepast worden voor verpakt vlees, waarbij tijdens bewaring micro-organismen aanleiding kunnen geven tot amineproductie. Hierbij treedt verkleuring van de sensor op wanneer er 10.000.000 bacteriën / g aanwezig zijn. Volgens de onderzoekers zouden bij dit aantal bacteriën de consumenten nog geen amines kunnen ruiken. In de toekomst zou men deze sensor willen modificeren zodat deze specifiek genoeg wordt om ook pathogenen zoals Listeria en E. coli te signaleren.

Het bedrijf Graphic Packaging International gaat in de informatieve functie nog een stap verder door een geprint label dat ingescand kan worden door een GSM, te plaatsen op de verpakking. Op die manier zal de GSM van de consument een code ontvangen vanuit dit label, waardoor de GSM via een internetverbinding naar de voedingsproducent bepaalde informatie zal weergeven zoals suggesties voor recepten ed. De consument zal desgewenst ook contact kunnen opnemen met de informatielijn van de voedingsproducent. Momenteel wordt dit type label toegepast op verpakkingen van een kippevleesproducent in Amerika. Voor de huidige GSM’s uitgerust met een camera is er software beschikbaar opdat de GSM de code van het label zou kunnen lezen en decoderen. In de nieuwste GSM’s zal deze software al geïnstalleerd zijn.

Bronnen: FoodProductionDaily.com, AgriHolland, Pack4Food